Stress, svett, spring o kontrakt!

Nu känns det skönt, då jag suttit med tabellen framför mig och räknat och räknat, och jag får det till att vi har klarat kontraktet, vilken lättnad, känns fantastiskt måste jag säga. Under vinterträningen så tror jag inte det var många som trodde vi skulle plocka 31 poäng i Div.3, men nu har vi lyckats med det.

 

Det var ju några ”kloka” ord från några experter som dömde ut oss, som klargjorde att styrelsen måste agera, hur sjuk föreningen måste vara då några nya spelare inte orkade med träningen, hur fel alla beslut var mm. Men som alla vet så blir det ju tyst så fort det går lite bättre, men ibland så räcker det med en förlust för att någon skall skriva ”vad var det jag sa” eller något annat.

 

Det är väl sånt man får leva med nuförtiden, då tålamodet inte bara bland spelarna är alldeles för kort, många kräver helt orimligt snabba resultat, vilket bara visar på okunnighet enligt mig.

Sen går det ju inte alltid bra bara för att man visar tålamod, men det är ju ofta bevisat att det blir bättre med kontinuitet. Men ibland håller jag med om att det måste till en förändring! Typ 2010!

 

Våra tränare, som nu kan gå med raka ryggar på stan, stolta över sin insats med utvecklingen av laget, känner nog som jag att vi alltid måste sträva efter att fortsätta utveckla oss, annars finns det ingen motivation längre. Men det blir nog lättare nu när kontraktet är säkrat. Tror själv att det kan innebära lite annorlunda diskussion i laguttagningarna tex.

 

Men deras mantra ”ständig utveckling” kommer fortfarande att vara kvar i föreningen, så även vår strävan att bli mer och bättre spelförande i matcherna (vilket vi inte lyckades med idag iaf).

Men även fast vi ledare är djupt besvikna på vår insats så är vi ändå imponerade av den stabilitet vi visar i höst. Hade vi spelat sån svag fotboll i våras så hade vi förlorat tror jag, medans vi i höst har en större trygghet i vårt sätt att spela fotboll, imponerande.

 

Dagens ”Fotbollens Dag” har helt kört slut på mig, i 12 timmar har jag inte gjort annat än stressat känns det som. Har ont i magen än och kan inte slappna av, utan satte mig framför datan istället för att gå och lägga mig. Det har varit till att ”släcka akuta bränder” hela tiden kändes det som, men det mesta löste sig till slut ändå, hoppas jag :)

 

Och att vi till slut hade fått in 941 besökare under dagen kändes mycket bra, då vår annonsering av dagen inte blev så lyckad! Men vi har trogna Nybrobor som ställde upp för oss ändå, tack ska ni ha allihopa. Extra roligt var det att kunna erbjuda derbyt för P14 laget i deras derby mot Pukeberg, som broderligt slutade 2-2.

 

Avslutade dagen med att tillsammans med sonen städa av campingen lite, då vi från nu inte har den bemannad längre. Finns väl då risk för ännu lite små utryckningar framledes till några enstaka campinggäster!

 

Sen att A-lagets omklädningsrum ser ut som ett bombnedslag efter matcherna får man lägga in på det vardagliga kontot, men hade inte mage att lämna det till Monica i det skicket, så avsatte en extra timme till att städa upp efter dem.

Men känslan är ju som sagt skön idag efter kontraktet, nu börjar arbetet för att stå bättre förbered till nästa säsong, vilket vi redan är på gång med.

 

Patrik Berg

 

 


Fotbollens Dag

Imorgon söndag slår vi upp portarna till victoriavallen får årets enkronersmatch! Vi har själva döpt dagen till ”Fotbollens Dag”, vilken innefattar en dag i familjens och fotbollens tecken.

På hemsidan har vi lagt ut följande information:

 

Nu på söndag så anordnar Nybro IF likt förra året en "Fotbollens Dag", eller som den ofta heter "enkronersmatchen". GRATIS INTRÄDE HELA DAGEN!! 
Förra året var avslutningen på dagen A-lagets match mot Lindsdal, medans det i år är derbymatchen mot Alstermo IF som avslutar söndagens fotbollsdag.


Vi slår upp grindarna kl 14.00, och 14.15 är det derby i P14 med match mot Pukeberg. Aktiviteter som finns på Vickan är ponnyridning, straffsparkstävling, bungy eject, TV-spel mot Joel Allansson (IFK Göteborg) och Philip Rosqvist (Nybro IF), hoppborgar, Grattes visning, bilutställning Smålands Motorcentrum, sumobrottning mm.


Informationsbladet var för stort för att kunna läggas ut på våra hemsidor, men den sitter nu uppsatt lite överallt i stan. 

Varmt välkomna alla. 

Styrelsen Nybro IF.

Patrik Berg


Förbrödning!

Ibland träffar man på människor som inte är direkt trevliga. Inte att förväxla med att alla är vi olika, att vi tycker annorlunda och värderar på olika sätt, utan det verkar som att vissa bara måste vara otrevliga, arroganta, självgoda och irriterade på alla andra. Att dessutom klaga, leta fel, vara oförskämd, bufflig plus lite andra saker.

 

Och alla har vi våra fulla rätt att vara som man själv vill, men när det påverkar alla andra runtomkring på ett negativt sätt tycker jag att det är fel. Att slå till någon är lätt, men att krama någon är svårt! Att klaga är lätt, att berömma är svårt! I samband med såna här negativspridare så brukar jag säga att ”det är inte undra på att det finns krig i världen”.

 

Idag tog jag mig själv i kragen, för de gånger jag ställer mig framför spelarna i omklädningsrummet före någon träning så kommer det bara ut klagomål från mig. Och det är inte fel tycker jag, för ofta är det välförtjänt kritik spelarna får, oftast gällande ordningsregler, städning, skötsel och respekt! Men det som är dåligt att jag inte tar upp det som är eller har varit bra, för det är ju givetvis mycket som är bra, detta ofog tog jag tag i idag. Sen om det var någon som uppfattade mina positiva ord vet jag inte :)

 

Personer som jag beskriver i början här finns nog överallt, det är bara det att idrottens puls tar ibland fram det sämsta i en människa, och jag får kalla kårar då det kommer fram i ungdomsidrotten framförallt.

 

Typ det ett av våra ungdomslag varit med om, där motståndarna helt klart ”fuskat”  och slängde in en pojk felaktigt då han skulle varit utvisad. Vi protesterade, förbundet gav oss rätt, matchen skulle spelas om. Och igår spelades den om, och ledarna var antingen förbannade, eller skämdes dem, iaf vad vi kan tro pga deras uppträdande då det inte var som vanligt.

Men återigen föräldrars beteende, det kommenterades högt och tydligt ”att undra om vi också skall lämna in protester” plus lite annat smått och gott.

 

Inte ett uns av att försöka inse att sitt egna lag har gjort något fel, nej Nybro IF skulle stått med händerna i fickorna och godtagit ett så stort hopp ifrån fair play så jag vet inte vad. Då hade allt varit frid och fröjd enligt dessa föräldrar, ja jag säger bara att idrotten ibland gör att man inte ser saker med öppna ögon.

 

Skall bli intressant att höra hur returen ter sig imorgon!

 

Idrotten förbrödrar!

 

Patrik Berg


Något trevligt...

Här kommer en gammal goding som jag kom på under bilresan hem från Nybro ikväll. Håll tillgodo :)

Del 1.
http://www.youtube.com/watch?v=9sNdzf_U6zE
Del 2.
http://www.youtube.com/watch?v=FtVwrQlIJTg&feature=related
Del 3. (nu börjar det roliga).....
http://www.youtube.com/watch?v=4rq7dF6r41A&feature=related
Patrik

Smygläsa...

Jag kan inte låta bli att lite oftare än vanligt klicka mig in på serietabellen för Div.3 Sydöstra, då vi just nu ligger på 4:e plats! För dem som såg oss under träningsmatcherna är nog lika förvånade som jag, och även under våren så såg det bättre ut, men vi runt laget såg också att vi hade en bit kvar för att vi som lag skulle hålla stabil Div.3 klass.

 

Men som tur är, eller tack vare kanske, att vi alltid fokuserat på vårt egna spelsätt, vår egna utveckling, är det jag tror är nyckeln till att vi nu tagit 18 poäng av 21 möjliga under de sista 7 matcherna. Och framförallt så har vi höjt oss under de två sista matcherna, fast på helt olika sätt.

 

Rydaholm borta var enligt mångas åsikter en av de absolut bästa prestationer Nybro utfört på bra länge. Sen att det kom mot ett så bra lag som Rydaholm gjorde ju inte insatsen sämre. Däremot så var segern mot Växjö i söndags en helt annan sorts prestation, då vi under hela matchen slarvar oerhört med passningarna, vi fick inte någon fart på bollen mm. Men att ändå vinna så klart, och samtidigt få rikligt med beröm av motståndarna gör att stabiliteten också har infunnit sig i laget.

 

Och givetvis så har spelarna slitit och tränat oerhört hårt för denna framgång, men jag vill ändå säga att det är tack vare Alexander Gitselovs kunskaper inom träningsutövandet som gjort att många spelare har utvecklats så mycket på kort tid. Och det känns som att vi har många nivåer än att passera!

 

Men jag fortsätter ändå att göra som jag gjort från omgång 1, jag tittar bara neråt i tabellen. Tråkigt kanske, men för mig så känns det som en viktig start i vårt ”nya” Nybro IF att vi klarar oss kvar i Div.3. Då jag tror vi inte skulle må bra som förening att åka ner en division till, och jag tror vi skulle må ännu sämre av att gå upp i Div.2 direkt, då vi främst organisatoriskt ligger efter.

Men, man vet aldrig vad som händer i idrott :)

 

Men det känns så härligt att få njuta både av spelet och av tabellen, så vi slutar med den bilden framför oss…..

 

Patrik Berg


Nya utmaningar

Imorgon söndags står vi återigen för en härlig utmaning. Med start kl 17.00 på Victoriavallen så tar vi emot Växjö BK. Förra veckans match mot Rydaholm gladde väldigt många i laget. Vi presterade bra under i stort sätt hela matchen och åkte hem med 3 mycket sköna poäng. Veckans träningar har också varit bra och den glädjande energin har visat sig från sin allra bästa sida i omklädningsrummet.

Imorgon, liksom alla matcher, så är det nya förutsättningar. Att fortsätta tro på det vi gör är den viktigaste biten. Morgondagens motståndaren, Växjö BK, kommer till matchen med en bra trend efter två raka vinster. När vi möttes i våras, i en minst sagt konstigt match, så fanns det tendenser i deras spel som höll god kvalité. Med andra ord blir det en härlig utmaning, och just utmaningar gillar vi.

Har efter önskemål från diverse storheter inom den lokala fotbollen fått önskemål om att följa och kommentera lokalfotbollen, då och då i bloggen. Har inte kunnat lova detta, MEN efter någon timmes sittande framför en tidning och några minuter på nätet så kommer en lite reflektion till dem spelade matcherna som har en viss lokal anknytning.

S:T Sigfrids IF - Delary/Pjätteryd    1-1
S:T Sigfrid är laget, inom lokalfotbollen, som jag har varit mest verksam i (förutom NIF så har det blivit 8 säsonger som spelare och 1 som tränare). Man ligger i femman efter att ha vunnit div 6 förra året. Med ett stort manfall till i år och nästintill en helt ny uppsättning (ledare+spelare) så har man haft det lite tungt. Poängen som man tog i denna matchen kan visa sig vara mycket viktigt för ett nytt div 5 kontrakt, vilket jag verkligen hoppas på att man klarar.

Orrefors - Madesjö   1-3
Ett derby i division fyra. Botten mot toppen. Madesjö ser ruskigt starka ut och om man sköter sig i träning och är fokuserade så spelar man i Elitfyran nästa säsong. Röster säger att den berömde "jägar´n" har besökt Madesjö IF och i synnerhet Martin Östensson några gånger i år. Orrefors som tyvärr ligger toksist i samma serie, kommer att få det svårt till att ordna ett nytt kontrakt.

Pukeberg - Långemåla   3-6
Vad hände? Puke är väl det lokala laget som har imponerat mest i år och man befinner sig allt jämt i toppen. Gårdagens match verkar inte ha varit en rolig historia, förlust med 6-3 mot ett Långemåla som befinner sig i dem nedre regionerna i tabellen. Får ta ett snack med "målvakterna skräck" för få en klar bild över matchen. Tror dock att Puke även i fortsättningen kommer att tillhöra toppen och man kommer att fajtas om dem övre platserna ända in i mål. Om det sker lär jag och dem andra i laget få uppleva Philip Rosqvist och Patrik Ingholt i en femtaktare "high five".

Flerohopp - Alsterbro/K   1-1
"Kosta Jesus" intåg i "gulsvart" har gett laget en viss dimension i deras spel. Den jag talar om är Danne Holm, som med jämna mellanrum knyter på sig skorna och hjälper laget som jag har varit tränare för i 1 år. Alsterbro har bokstavligen talat ÖST in mål och befinner sig högt upp i tabellen, och jag tror att de också kommer att göra det när serien summeras. Flerhopp ligger för närvarande på en fin andra plats, men några matcher mer spelade än övriga lag. Om Danne kan mygla (ställa in fler KAIF träningar) för att kunna spela så kommer även Flero att vara högt upp i tabellen när den summeras.

Flygsfors - Fagerhult 9-2
Lokalbollens kanske mest ojämnaste lag, och då talar jag om Sjöbäcks manskap. Lika övertygande som en 9-2 seger mot Fagerhult är, lika övertygande kan än 5-2 förlust mot Bäckebo vara. Flygsfors är en fin förening (liksom de andra) som efter några mindre lyckosamma år börjar komma på benen igen. Truppen innehåller minst sagt många profiler. Om man får behålla sitt lag och fortsätta att träna och jobba på, så kommer man att klättra i divisionerna.

Örsjö - Skruv   0-1
Denna match utspelades sig på flera håll än bara på Strandängen. Jag tänker främst på matchen i matchen mellan vår kapten Evaldsson och sportchefen Berg. Hur det gick kan ni se ovan. Örsjö är dock en förening som jag personligen har ett gott tycke till. Unga spelare med bra föreningsorganisation. Det har varit och är en tidsfråga innan man börjar klättra i seriesystemen. I år får man det dock tufft, man att inte ge upp, fortsätta att jobba, både spelare och organisation, så kommer man få utdelning.

När det gäller Alsjöholm och Hökens FF så har jag inte idag någon konkrekt kommentar kring deras senast match och övriga reflektioner, men kommer att följa upp även dessa. 

Jag hoppas nu att jag inte har glömt något lokalt fotbollslag, på HERRSIDAN, ska det tillägas. 

Hur som helst, imorgon 17.00 på Vickan. Vi ses där!

Festim 

Beteende!

Under helgen var jag och kollade på min dotter som spelade i Trekanten Cup, och måste säga att det var en av de mest välskötta och bäst organiserade cuper jag varit på. Bra service överallt, från parkeringsvakter, städare, många kiosker, stort utbud av mat, tom kroppkakor!

Så själva cupen var helt enkelt en njutning att bevittna, allt var väldigt mysigt och nära.

 

Sen kommer vi till en av mina största fasor inom fotbollen, eller kanske egentligen inom all idrott, nämligen föräldrar och ungdomsledares uppträdande och attityd under tävlingssituationer, vilket i alldeles för många fall tar fram det sämsta i en vuxen människas beteende.

 

I lördags så hann jag komma in på cupområdet, titta på ett flicklag i F12 klassen under några minuter. Sen var det dags, en spelare i Ronnebys flicklag blev nersprungen av motståndarnas målvakt, och jag håller med om att det skulle vara straff, men jag hoppas att jag aldrig kommer att uppträda som Ronnebys ledare gjorde. En ledare ställer sig två meter in på planen med armarna rätt upp i luften och skriker högljutt en massa åsikter.

 

Ronnebys spelare fick i situationen ont, främst pga att hon inte såg målvakten komma, eftersom hon sprang på henne bakifrån. Och under sin gång till den skadade spelaren, under tiden han lyfte upp henne, samt givetvis också lite under marschen tillbaks med spelaren i famnen så spyr han sin galla över hur dåligt det var att inte döma straff. Sen att domaren var runt 15-16 år gör ofta ingen skillnad, man skäller lika bra på dem verkar vara mångas inställning.

 

Vad tror Ronnebys alla spelare att man skall göra i liknande situationer? Jag ser ofta ungdomslag som har lugna ledare, då brukar även spelarna vara lugnare. Och det värsta av allt är ju att detta beteende brukar smitta av sig på föräldrar, vilka även dem brukar kunna skrika och klaga likt black army i sina värsta stunder. Usch vad ledsen jag blir ibland.

 

Men det värsta är ju att detta beteende numera verkar vara helt ok, jag hör inte många klaga, utan ser tyvärr bara fler och fler bli mer aggressiva under matcher och helt glömma bort fair play!

Jag har tagit upp detta vid några tillfällen, senast på en ungdomsledarträff i Lindsdal innan serien. Fick då knappt något gehör, en representant från Smålands FF antydde att det nog bara var min förening som hade detta problem! Ja, vill man inte se problemen så blundar man ju bara.

 

Ett problem som gör att många har den reaktionen tror jag är den jag nämnde ovan, vi har vant oss vid att det skriks och gapas lite. Under samma träff så sa tom en ungdomsledare att det är ju det ”tjabbet” som gör idrott roligt!

 

En annan sak, fick även uppleva en annan uppmärksammad sak i F12 klassen. Under en semifinal där Hasslö vann helt rättvist mot ”mitt” lag så var det 5-6 flickor som inte fick spela en sekund! De snurrade på 7 eller 8 tjejer, medans resten snällt fick stå och titta på, underbart eller?

 

För vi pratar väl ofta om utveckling, trivsel, gemenskap, laganda mm. Frågan är ju om Hasslö får fram mer bra spelare? Inte vet jag, jag har inget facit. Får dem det lättare eller svårare att få ihop ett flicklag när de blir äldre? Och är en framgång i en 12 årsklass värd så mycket egentligen?

Vad fan vet jag!

 

Men detta är ju som sagt sett ur min synvinkel!

 

Patrik Berg


Åter

Då var man åter på banan.

Att skriva ner vad min semester har innehållit kan inte i denna blogg läsas, för då skulle alla tecken ta slut. Det har dock varit roligt, jobbigt och intressant på en och samma gång. När man får uppleva visa saker så lär man sig att uppskatta andra, väldigt mycket.

Idag var vi åter på banan när det gäller seriespelet. Vi begav oss till Rydaholm, för en svår bortamatch. Efter ca 94 spelade minuter stod vi som segrare med resultatet 0-1. Matchen i sig var dubbel lycka då vi presterade mycket bra och dessutom fick med oss 3 mycket sköna poäng. Det som var mest imponerande var vår fysiska status i kombination med just kombinationerna. Det är ALLTID LÄTT att vara ödmjuk efter en seger, vare sig man vill eller ej, men idag var vi helt överlägsna. 1-0 är inga stora siffror, det kunde och borde blivit mer.

"Att leva med fotbollen"......ÄNTLIGEN är vardagen tillbaka

Festim 

Pontus Nilsson

Nu tror jag inte det var mitt inlägg som yvertygade herr Nilsson om att tacka nej till Alstermo, men jag och många andra NIF'are tycker nog att det hade varit lite känsligt att gå till en annan förening i samma serie. Och framförallt på det sättet som hans situation och handlingar har varit under året.
.
Mer anmärkningsvärt är ju att den "kloke" finnen, mr Ahonen inte förstod min rubrik där jag skrev att "Snälla pojkar får inte kyssa vackra flickor", men den var kanske lite långsökt! Menade bara att snälla föreningar vinner inga fördelar, medans de "fula", tuffa, hårda eller vad ni vill kalla det gör det. Är precis samma sak med spelare på planen.
.
Patrik Berg

RSS 2.0