Snälla pojkar får inte kyssa....

Snälla pojkar får inte kyssa vackra flickor sjöng Orup eller någon annan för några år sen, vilket var något som passar in på vad jag känner just nu angående Pontus Nilssons agerande och eventuella övergång till Alstermo IF. På tal om att byta klubb under sommaren till en förening i samma division kommer ju också upp i tankarna!

 

Min syn på vad som hänt är följande:

Pontus ringer mig i rollen som sportchef efter några omgångar och meddelar att han inte kommer och tränar på ett tag, han vill ta en timeout pga att han mår dåligt, han känner sig depressiv och orkar inte med att ens träna just då.

Självklart så går jag med på detta, man måste ju vara frisk och må bra för att kunna träna så mycket som vi gör, medmänskligheten måste ju vara en del av vårt fotbollsliv ibland!

 

Vi fick ju precis i denna veva Rickard Gerhardsson spelklar, så det akuta målvaktsproblemet löste sig ju smidigt! (kanske inte så smidigt ändå om man tänker på hur den infekterade situationen blev under några veckor).

 

Efter någon vecka till så ringde jag och pratade med Pontus igen, men han klargjorde att det inte blev någon mer fotboll i år, fast jag erbjöd honom att bara komma och träna lite om han ville hålla kontakten, helt utan press. Pontus har vid alla tillfällen också klargjort hur bra han trivt i Nybro IF, mer om detta senare.

Och veckan efter ringde Pontus ändå upp mig, men undrade då om det gick bra om han fick gå till Påryd, då han tänkte försöka röra på sig en gång i veckan som utespelare. Och då jag såg detta som en självklar sak att hjälpa en av våra spelare att må bra så sa jag ok till det.

 

Dagen efter ringde Påryd upp mig och frågade om det var ok att skriva över Pontus, vilket det ju var. Representanten sa samma som Pontus sagt, att det bara var för att hjälpa honom som människa.

 

Döm om min förvåning då jag lästa Barometern i tisdags, att vår käre Pontus har varit och tränat med Alstermo och kände sig nu mogen igen! Detta ställde ju mig inför några funderingar, tex:

  • Moralen hos Pontus?
  • Kanske har Pontus ljugit om hur bra han trivts i Nybro IF!
  • Visste Påryd mer än de sa till mig?
  • Eller är de lika förvånade som jag?
  • Vad får en depressiv spelare som inte orkar jobba fullt ut att ”bli frisk”?
  • Vad har Alstermo gjort för att få till denna snabba läkning?

 

Med ens så lär vi väl få höra att han trivdes ju inte hos oss, Alstermo är en bättre förening mm.

Men även de som inte håller på Nybro IF har frågat mig vad som hänt, och jag har ju inte kunnat svara dem direkt! Men kanske alla inblandade har rent mjöl i påsen! För jag säger INTE att alla inblandade har gjort något fel, det kanske är vi som är boven även i detta ärende!

 

Men jag ställer mig mycket tveksam till vissa händelser, jag känner en stor obehagskänsla över min totala vändning då det gäller mina omdömen om mr Pontus Nilsson. Men dessa kanske ändras om jag någon gång får ta del av anledningar och orsaker till detta oväntade byte av förening.

 

Och att Alstermo försöker värva en målvakt är däremot inget jag kan klaga på, det är ett beslut de måste göra då de tappat en målvakt. Så kanske vi får möte Pontus på Vickan den 28 augusti i derbyt mot Alstermo. Vårmatchen mot dem var en mycket trevlig upplevelse med mycket folk på Amokabel Arena.

 

Men detta är ju som sagt sett ur min synvinkel!

 

Patrik Berg


Beröm!!!!

Jag var igår bortbjuden på god mat och trevligt sällskap, men precis när jag satt mig ner för att intaga grillat kött med mycket tilltugg så ringde telefonen. Och döm om min förvåning då det för det första var en person som ringer och vill berömma min (Nybro IFs) blogg! Och för det andra så förvånade det mig att det var en representant från IFK Kalmar som ringde mig och framförde berömmande ord om hur jag lagt fram min åsikt angående Lisa P övergång till Kristianstads DFF. Fick även en vink om hur de har upplevt denna situation.

 

Själv tycker jag nog att jag inte skrev något alls gällande den sommarövergången, utan ville mer komma åt hur olika det värderas beroende på vilken nivå övergången sker.

Men jag tror mest det var min skrivelse att jag inte tycker om de som går ut med hård kritik utan att först ta reda på all fakta runt det aktuella ämnet. Jag skrev följande:

” Då jag inte vet allt som troligtvis har hänt under resans gång så vill jag inte skriva varken det ena eller andra”

 

Vi inom Nybro IF (och nog många andra) har ju själva blivit ”drabbade” av precis samma sak, att vi fått hård kritik för något vi gjort, vilket är helt ok, men kanske inte då de som kritiserar inte vet alla turer eller annat som skall finnas med om man skall göra en objektiv bedömning.

 

Men samtidigt så är min uppfattning att all medial uppmärksamhet är bra för en förening, även om den är orättvis och fel vinklad. Det är bra för en förening det pratas om, det är bra om det finns olika åsikter som man diskuterar om på sina arbeten. Men samtidigt så känner man sig ibland väldigt orättvist behandlad, samtidigt som man har svårt att försvara sig, vilket jag tror är fallet med IFK Kalmar i denna affär.

 

Men jag tror att IFK är en så stark förening så de kommer att vända allting till något positivt. Som förening så måste man ju vara stark och följa den väg som man själv önskar, inte den väg som några andra utomstående tycker man skall välja.

 

Jag säger väl som avslutning i detta ärende lycka till, både till Lisa i allsvenskan och till IFK Kalmar i sin fortsatta utveckling och i seriespelet. Nu känner jag mig nästan tvungen till att försöka hinna med ett besök på någon av era matcher i höst :)

 

Och jag väntar som vanligt på något anonymt påhopp på oss/mig i Nybro IF när vi förlorar några matcher igen. I vår gästbok finns det några riktigt negativa åsikter om hur dåligt Nybro IF sköts. Men så fort vi vinner nästa match så är det tyst! Där kan man verkligen säga att några inlägg är tagna helt utan att ta hänsyn till vad vi gjort. Jag själv har ju mina åsikter om hur jag tycker och tänker, men skillnaden är ju att jag står för mina åsikter!

 

Men detta är ju sett ur min synvinkel!

 

 

Patrik Berg


Sommarövergångar, igen!

Nedanstående skriveri är ett svar ang ”Stegens” åsikter i Ahonens blogg.

 

http://ahonen.bloggsida.se/

 

Regler finns ju även för proffs, vad jag vet så får de inte lämna sin förening under sommaren, då de oftast har gällande kontrakt. Men de får ändå göra det, men då måste båda föreningarna komma överrens först.

 

Och precis samma gäller ju för amatörer, då spelare får byta förening precis när som helst, bara båda föreningarna även här kommer överrens först.

 

Så reglerna är ju rätt identiska vill jag säga, alla kan byta förening under sommaren, men i båda fallen så måste ju då båda föreningarna gå med på övergången.

 

Men det jag funderade över var ju bara att jag har erfarenheter av väldigt skilda åsikter om sommarövergångar, och för den delen även övergångar under frimånaden!

 

Men detta är ju sett ur min synvinkel!

 

 

Patrik Berg


Sommarövergångar!

Läste igår Ahonens inlägg om IFK Kalmars agerande mot Lisa Petersson som skall spela med Kristianstads DFF i allsvenskan under hösten. Då jag inte vet allt som troligtvis har hänt under resans gång så vill jag inte skriva varken det ena eller andra, men det dök upp några tankar i mitt huvud under min läsning av Ahonens inlägg.

 

Det känns som att många tycker att det är helt rätt av en spelare att mitt under säsong lämna sin förening för att pröva sina vingar i en förening högre upp i seriesystemet. Jag håller med.

 

Men detta verkar mest bara gälla när man närmar sig de högsta divisionerna! Jag har ju själv hört alla svordomar mot föreningar högre upp som plockat upp spelare underifrån. Då är det mer attityden att det är för dåligt att värva mitt under säsongen.

 

Tex hur agerar IFK Kalmar när de själva plockar spelare från lägre föreningar? Vad tycker då gemene man, som nu tycker Lisa gör rätt, om att en spelare tex går från Kalmar Södra till IFK Kalmar? Det jag menar är att attityden brukar inte vara likadan vid spelarövergångar, dessa beror på hur högt upp lagen spelar.

 

Men som jag skrev innan så tror jag det är många faktorer vi inte vet om, det är alltid helheten som gör en förenings bedömning av sina spelare, och då inte bara hur bra den spelaren är på planen. Ni som har sett Lisa spela kan ju bedöma hennes kunskaper, eller hur bra ni tycker hon är. Men IFK har ju en lite bredare analys, sen om den är positiv eller negativ i detta fall vet ju inte jag.

 

Själv tycker jag Lisa gör rätt i att satsa på allsvenskan, vill man och är beredd att offra lite för att utvecklas och spela högre upp så måste man ta chansen, om det känns rätt.

Nu hoppas jag bara att den kedjereaktion som det kanske blir av denna övergång, att även den följs av positiva omdömen som: att hon gör rätt i att testa högre upp.

Och när det sen kommer till den sista övergången i denna kedjereaktion, att även den är lika positiv av Ahonen med likasinnade, då till den div.5 spelare som kanske går till en förening i div.4.

 

Hur tycker var och en om en spelare som lämnar tex:

 

Höken FF för Örsjö IF?

Örsjö IF för S:t Sigfrids IF?

S:t Sigfrids IF för Pukebergs BKeller Madesjö IF?

Pubebergs BK/Madesjö IF för Nybro IF?

Nybro IF för Karlskrona AI Feller Lindsdals IF?

Lindsdals IF för Kalmar FF?

 

Är det alltid samma reaktioner? Vad vet jag :)

 

 

Patrik Berg

 


Semesteridiot!

Semester på tapeten återigen, ja det får väl bli så, igen! Mr Paso har ju hört av sig från sin ”påtvingade” semester! Och återigen så har han uttalat sig om vad han skall göra, vilket jag tyvärr har börjat få dålig erfarenhet av :) Mr Paso har förvandlats till en man att INTE ALLTID kunna lita på längre! Sen att det ändå är den människa som utför sina åtaganden inom vår förening på ett av de bästa sätt, vilket väl ändå säger att han är en bra föreningsmänniska :) O.B.S Ironi !!

 

Semestern för en Nybro IF spelare är kort, mycket kort, men vill man bli bra och utvecklas inom idrottens värld så kan man nog inte ha 3-4 veckors semester från sin idrott. Då är ju all träning man lagt ner under hela vintern förgäves. Och det går ju heller inte att helt vila under sin semester, utan den måste ju vara aktiv, om man nu vill någonting med sin fotboll förstås!

De som däremot endast har sin idrott som en liten hobby kan mycket väl ha en 3-4 veckors sommarsemester, eller ännu mer vad jag hört vissa föreningar har!

 

Semester är ju ändå något de allra flesta människor behöver, om inte för att vila upp sin kropp efter 11 månaders knegande, så åtminstone för att bara få komma bort från sin dagliga tillvaro. Sen finns det ju faktiskt dem som inte behöver ta så mycket semester, det finns ju faktiskt människor som tycker om det de gör under 11 månader och önskar göra samma sak under den 12 månaden också! Men risken är väl då att klassas som idiot, som en som har problem, och lite andra fina utnämningar! Och ibland skall alla tänka på sig själv och sin ”intrigitet”, medans man ibland kallas idiot då man inte gör precis som alla andra gör!

 

Patrik Berg


Semester 2

Nu är det då dax för den "riktiga" semester då det bär av till Öland imorgon. Det skall bli riktigt skönt och avkopplande, men abstinensen hinner ju inte bli jobbig direkt, då det redan på måndag bär av till nybro för lite arbete, samt deltaga på uppstarten av höst träningen. Skall bli riktigt roligt, och jag vet en som inte har njutit av våra två veckors ledighet, nämligen vår tränare mr Gitselov. Där är en som lever för fotbollen, härligt med likasinnade "sjuka" människor :)
.
Måste väl bara tillägga att vår käre ass coach nyss ringde mig, och där verkar det däremot vara en kraftig fotbolls abstinens på gång :)
.
Glad semester på er alla, förutom då alla Nybro IF spelare som startar sin träning på måndag :)
.
Många :) idag, men är det semester så är det!
.
Patrik Berg

Något helt annat!

Idag gör jag som min käre kollega mr Empoo, ger er en länk till något riktigt riktigt bra. Nyduschad gick jag till datorn, klickade på länken nedan, 5 min senare var jag helt tårögd och genomsvett igen!
En helt fantastisk upplevelse, iaf enligt min kropp :) Over and out for today!
http://www.youtube.com/watch?v=RxPZh4AnWyk&feature=list_related&playnext=1&list=ML4oVf-d_DwKDKph8YmFzaqlH4sciObOA9

Respekt, B-lag, tålamod & semester!

Här kommer några rader om några problem jag tycker finns inom fotbollen.
.
Respekt är ett ord den lite äldre årgången människor ofta använder, och då ofta som en negativ betoning av den yngre generationens uppträdande eller uttalande. Men då den yngre generationen ofta säger ordet respekt så är oftast fallet att de inte får den respekt de enligt dem själva förtjänar.
Respekt är enligt min uppfattning att tex respektera alla människor, eller som i Nybros fall att respektera alla motståndare, både föreningen, publik, lag och spelare för våra motståndare. Samtidigt så är det givetvis samma sak med sin egna förening, att man skall respektera sin egna förenings åsikter och policy.
.
En av de bästa inom det senare området, att respektera sin förening, är den nu provtränande Emil Andersson. Han är alltid respektfull mot sin förening, han är alltid först till att ställa upp så fort jag går ner i omklädningsrummet och ber om hjälp. Och det kvittar om det gäller städning, tvätta kläder, sponsorträff, stanna kvar efter en träning, ansvara för något eller vad som helst. Det är alltid (nästan) Emils hand som åker upp först, för det beteendet får han min största respekt!
.
För det finns ju helt andra sorters värderingar, att aldrig se till någon annan än sin egna person, att inte förstå att det inte alltid är bäst att vara "egotänkande" som är så populärt nu. Allt och alla ska bara tänka på sig själv, ingen får tränga in i deras personliga "sfär", den personliga intrigitetet är helig! Sen att mycket av de gamla begreppen som föreningskänsla, lagsport, lagarbete, teambuilding mm är svårare att hitta nuförtiden är ju då inte så konstigt!
.
Detta är ju ett stort problem inom fotbollen, illa nog mår jag att alltför ofta läsa om spelare som uttalar sig om hur fel det är att han inte får spela, och tidningarna förstorar ju givetvis upp det, för det är ju det som säljer. Men värre är ju att vi får samma reaktioner längre ner i divisionerna, hör ju att spelare i Div.6 byter klubb efter att ha varit petade i en match. Sen att det berodde på att spelaren i fråga varit sjuk och inte tränat på hela veckan var inte fog för att petas! Jag förstår ju att alla föreningar har problem med sina B-lag, för inte nog med att spelarantalet minskar, men det finns ju knappt några spelare kvar som "tolererar" att spela i något B-lag!
.
Sen är det även en sak till som gör det svårt för många föreningar, och det är tålamodet! Att träna sig till framgång verkar många yngre tror går på några veckor, medans de flesta nog förstår att det tar långt längre tid än så. Jag har fler än några gånger hört att "jag känner inte att jag utvecklas", vilket i sig inte är fel att känna eller uttala, men när det kommer efter någon månads träning gör att jag tycker det är dåligt tålamod. Tex har vi ju vår egen Joel Allansson som jag berömde häromdagen, han hade ju en riktig råtalang när han spelade för Nybro IF. Men hur ofta är det inte såna råtalanger tappar fokus och kliver av när det tar emot. Joel tränade mer än alla andra, han visste att utan träning så kommer man ingenstans, samtidigt som han var ödmjuk, respektfull och samtidigt fullastad med ett stort tålamod. Därför gläds man extra mycket när nu framgångarna kommer, lycka till Joel.
.
Sista ämnet för dagen semester, här lär det väl kraxas, för även äldre "utlänska" bloggare har ju blivit smittad av den mjuka linjen att spelare har rätt till semester, även om det stör säsongen för sin förening.
Jag har själv däremot fortfarande kvar en annan syn på detta, och så har även vår nuvarande kapten David Evaldsson, vilket jag är mycket glad för. Han har alltid tackat nej till gratis semester för det har alltid krockat med fotbollen. Kan väl kallas ansvarstagande, föreningsmänniska, respektfull, mogen mm. Sen att vissa tycker vi är knäppa och att man inte kan kräva det får vi nog räkna med David! Men till i år så frågade mr Evaldsson om det gick bra om han åkte på en tidigare semester, och missade då en veckas träning plus en träningsmatch. Och hade jag sagt nej så tror jag han hade stannat hemma även denna gång, men jag godkände givetvis detta :)
.
Nog för idag, hoppas jag inte retade upp för många, men vet samtidigt att jag gladde några iaf :)
.
Patrik Berg

Provträning!

Nu har Falkenberg återigen bjudit in Emil Andersson till att träna med dem under torsdag och fredag. Vilket vi inte har något emot, då vi aldrig vill stå i vägen för en spelare som tar ett steg i sin egna utveckling. Sen var det äntligen dax att vi har en spelare som prövar sin fortsatta utveckling i en förening högre upp i seriesystemet!
Det har ju mest varit åt andra hållet under året annars :)
.
Och det Falkenberg gör, att bjuda in spelare till träning är ju något även vi vill genomföra, men vet från tidigare år att det då fått mycket negativa reaktioner från de föreningar det gällt. Hur det blir med det får vi väl avvakta och se.
Vi har själva efter många avhopp både fått flytta upp spelare från pojkallsvenskatruppen, samt haft tur med spelare som själva valt att söka sig till oss. Och även den omtalade affären med Gerhardsson som var ledig var intresserad av en nysatsning hos oss har ju räddat oss när vi även fick ett avhopp på målvaktssidan.
.
Och till vår höststart så kommer det två unga killar (18 år) från Smedby BoIK att träna vissa träningar med oss. Det är Jesper Petersson och Carl Söderström som vill öka sin träningsdos. Men här var det inga problem från Smedbys håll, de har ju inte råd att tappa några spelare nu pga för liten spelartrupp, men de var helt med på att de fick komma och träna med oss lite under hösten. Vi tackar Smedby för det och önskar Jesper och Carl varmt välkomna till den utlovat tuffa höststarten :) (Gitselov har varnat spelarna för att komma dåligt förberedda).
.
Vi startar på måndag kl 18.00, och första veckan är det träning 6 dagar i sträck måndag till lördag. Söndag vila, måndag träning, tisdag match mot Karlshamn, onsdag torsdag träning, fredag vila, lördag match mot Karlskrona. Därefter är det normal träningsvecka, varmt välkomna säger vi till alla spelare!
Tränarna från pojkallsvenskan kommer att vara med Gitselov under uppstarten, då vår käre "kompisbloggare" som vanligt tagit ut en alldeles för lång semester i år igen :)
.
Patrik Berg

Semester!

Ja, som ni märkt så har det varit tunnsått med inlägg här på vår Nybro IF blogg! Men nu är det dax att fräscha upp sidan lite, blir lite korta notiser och lite annat, så får vi se vad det leder till!

A-laget: ja, till slut så blir det väl en helt klart godkänd insats ändå, men det har varit lite svajigt både på och utanför planen, fast inte så svajigt som vissa "experter" gör gällande, utan en väldigt förväntad svajighet. För med den omsättningen och byte av både spelare, ledning och organisation så vore det omöjligt att allt skulle fungera smärtfritt direkt. Men sista månaden så lugnade det ner sig på lite olika fronter, Gitselov har hittat sin roll, vilket gjort att spelarna kan ta till sig hans fotbollskunskaper på ett bra sätt. Skönt, men än blåser jag inte faran över, jag tittar bara på lagen nedanför oss än så länge! Och jag har även fått lära mig att en spikad trupp för hela året existerar inte ens i Div.3!
Nedan en bild på truppens utseende i februari :)


Föreningen: ja även här har det under våren varit lite problem, men styrelsen har nu planerat lite åtgärder för att försöka komma tillrätta med dem, vilket vi alla kommer att få ta del av och även hjälpa till med under hösten!

Ungdomsfotbollen: ja den rullar på, men det är ett enormt arbete som läggs ner för att den skall kunna "rulla" på enligt önskemål. Och främst är det ju här våra ungdomsledare får lägga ner väldigt många timmar, men så är det ju i alla föreningar. Men jag märker samtidigt hur svårt det är att ändra på något bland de ledare som varit med ett tag, och där det inte är några problem med de lite "nyare" ledarna. Jag kanske vill ändra lite för mycket ibland, så det är nog bara nyttigt med lite diskussioner ibland. Jag kan också nämna att jag tillsammans med en ungdomsledare har lämnat in en protest, detta för en händelse som strider mot all ungdomsfilosofi, fair-play och allt annat som alla pratar om i sina föreningar. 
Sen lär det nog bli lite möten med en svårlöst intressekonflikt under hösten, där det verkar finnas många
som har en helt annan syn än vad jag har på hur man når framgång inom fotbollen.
Där man kan säga att detta problem absolut inte fanns för några år sen!

Annat: ja för mig själv så innebär min halvtidsanställning mest en väldig massa diverse, med alla frågor och beslut om allt mellan himmel och jord. Men jag trivs så enormt mycket med mitt arbete för Nybro IF, så jag vet inte vad som kan vara mer inspirerande? Sen är det ju även kraven utifrån, att allt resultat (poäng) som A-laget fixar betyder ett likvärdigt betyg för mig som sportchef. För även om jag skulle lyfta upp 10 nya egna produkter, göra A-laget ekonomiskt vinstdrivande, göra alla spelarna bättre löner, göra alla grannklubbar positiva till nybro IF mm, så finns det ändå bara en måttstock för de utanför föreningen, A-lagets resultat. Men det finns som tur är någon enstaka klok människa som inte hänger tränarna eller mig för en missad straffsppark tex :)
Vad härligt att läsa om Joel Allanssons framsteg med IFK Göteborg :)
Det är en människa med en sund inställning till livet och sin fotboll, han förstod tidigt att det inte bara räcker med
en stor talang för att lyckas, utan det krävs tålamod, träning och åter träning.
Nu skall jag fundera ut något annat ämne till min mycket snara återkomst till denna blogg.
.
Patrik Berg


RSS 2.0