Planering, kontrakt & Fotbollsgala!

Jag och hela Nybro IF’s styrelse känner just nu en stor stolthet över vad vårt A-lag har presterat. Det var nog inte många som räknade med de resultaten vi har lyckats med, och framförallt inte trott vi spelmässigt kunnat nå upp till den nivå som laget faktiskt gjort. En stor eloge och ett stort tack till alla ledare och spelare vill vi här framföra, och jag har även sagt detta till spelartruppen för ett tag sen.

 

Men nu stundar en helt annan utmaning och en minst lika svår, att planera och lyckas få så många bitar på plats som vi inom förening vill, och kan uppnå. Och det är under denna tiden, som brukar kallas ”silly season” som vi har mest besökare på våran hemsida. Det intresserar många om vad som händer i Nybro IF, det får man ta som positivt brukar mr Ahonen säga när det ibland spys galla över hur vi sköter föreningen.

 

Och vissa beslut lär nog bli kommenterade precis som vanligt av vissa ”anonyma experter”, då de ofta framför sina åsikter som att ”så här måste man göra” eller ”så kan ni inte göra”. Men en förening måste alltid ta beslut ifrån alla de intryck, erfarenheter och händelser som de har fått uppleva, inte vad andra människor tycker och tänker, typ Black army. Men att det finns många åsikter har vi ju fått uppleva inom Nybro IF, och det är helt ok, t.o.m nyttigt och utvecklande. Men det beror ju som sagt på hur man framför sina åsikter, och i vilket sammanhang!

 

Och angående det som intresserar alla mest, spelartruppen, brukar ju också vara det som det blir mest diskussioner om. Så vi lär nog snart få upp aktiviteten på vår gästbok, och där får alla ta del av alla individers åsikter om vår strategi, eller framgång då det gäller planeringen och kontraktskrivande.

 

Jag har i mina samtal varit enormt tydlig i att framföra Nybro IF’s policy när det gäller tiden för beslut, att vi har en klar och tydlig målsättning att ha truppen klar innan serien slutar. Sen vet vi alla att det nästan är omöjligt att infria det målet, men vi jobbar stenhårt för att lyckas. Men i år lär vi inte lyckas iaf, men vi hoppas på att korta ner denna ”silly season” så mycket som möjligt.

 

Nu är det samtidigt full rulle med den ”nya” kvaltruppen som skall spela kval till nästa års pojkallsvenska som upptar mycket av min tid. Vi är 4 lag som kvalar om 3 st platser, och vi spelar ”semifinal” borta mot Hovshaga nästa helg. Seger betyder att vi är klara, medan en förlust innebär ett dubbelmöte med förloraren av Ljungby-Husqvarna om den sista platsen.

 

Allt detta blir intressant, samtidigt som jag även kan göra reklam för vår Fotbollsgala som går av stapeln fredag den 4 november. Temat är ”En magisk afton med änglarna”, klara för denna kväll är Roger Gustavsson, Glenn Hysén, Peje Johansson (Radio kronoberg) och lite annat.

 

Patrik Berg


Funderingar om framtiden!

Jag vill först och främst tacka alla föreningar och privatpersoner, däribland många föräldrar till många av spelarna i pojkallsvenskan som har visat sitt stöd till Nybro IF, men framförallt till ledarna Tobias & Mikael. Jag om någon vet att de är djupt tacksamma för er visade omtanke.

 

Och jag vill väl egentligen inte gå in på denna tragiska händelse mer, utan jag hoppas nu att vi slipper få uppleva något sånt här mer i framtiden. Och vi undanber oss också de samtal som är uppstarten till det som nu hände, och det är föräldrar som har bestämda åsikter om hur vi skall bedriva vår verksamhet, och då framförallt vilka som skall spela, och även på vilken position ”min pojk” skall spela på.

 

Vi måste få ett slut på föräldrar som lägger sig i hur laget spelar, vilka som spelar, i vilket lag man spelar mm. Med detta så menar jag inte att man inte får ha åsikter i dessa ämnen, för det är allas rätt att ha åsikter, och då framförallt i ämnet fotboll. Men att framföra sina bestämda åsikter till alla sorters ledare på det sätt som har hänt oss flera gånger under året är inte ok. Skulle vi lyssna på alla åsikter så skulle det inte fungera, vilket de allra flesta förstår.

Så det är fortfarande tillåtet att stå på andra sidan planen och framföra sina negativa åsikter om hur våra ledare sköter sig, och då gärna till likasinnade åsiktspersoner.

 

Men tyvärr verkar vi gå mot en attityd som gör att vi kommer att skriva avtal med alla äldre lags spelare, ledare och nu även föräldrar i hur vi skall få till en fungerande ungdomsverksamhet.

Detta i sig är en tragisk utveckling, men skall vi fortsätta med vår ungdomsverksamhet så verkar de allra flesta av våra ledare vara inne på den linjen.

 

Sen kan man ju fråga sig om det går att hitta några nya ledare till vårt pojkallsvenskalag! Vilka frågor kommer de att ställa mig då vi diskuterar nästa års planering? Vilka garantier kan jag ge dem? Hur gör dem i praktiken om det händer något liknande igen? Vilket är den bästa vägen att gå? Hur känner sig alla våra spelare i pojkallsvenskan? Är de fortfarande sugna på att satsa vidare med fotboll i Nybro IF’s regi?

 

Många frågor, men jag kan i dagsläget inte ge några svar i alla fall.

 

Patrik Berg


Att ana ugglor i mossen!!!!

I förra veckan så pratade jag som vanligt med Festim om allt möjligt i ämnet ”Nybro IF”, vilket brukar ske ca 3-4 ggr/dag. Och då nämnde jag att snart kommer man nog tillbaks till verkligheten, vilket gjorde Festim lite irriterad. För det jag syftade på var att allt verkar lösa sig och det mesta känns positivt, och då kände jag att så här bra kan det inte vara allt för länge, utan det lär snart hända något negativt som tar ner en på jorden. Festim tycker nämligen att jag är världsmästare på att sätta en ”looserstämpel” på mig själv.

 

För då hade vi haft en väldigt positiv och sensationellt bra poängskörd i A-laget, pojkallsvenskalaget hade vunnit en match igen, ekonomin känns nu under kontroll, lite små problem och möten verkar nu ha löst sig, plus lite andra småsaker hade gått bra. Allt detta kändes bra, och alltförbra enligt mina vibbar.

 

Men kan bara meddela att det ikväll var en liten Festim med svansen mellan benen, då jag (tyvärr) hade fått till en klockren träff då jag kände en olustig magkänsla om att ”det känns för bra nu” i förra veckan.

 

Och måste väl säga att en vinst mot Festim känns alltid bra, men denna gången var den helt värdelös, då man har fått lägga allt åt sidan för att enbart prata och diskutera en helt ofattbar händelse. Och att den kom i fel läge är väl bara förnamnet, men det är bara till att kavla upp ärmarna och göra det bästa av det.

 

Vi får se vad morgondagen för med sig, kanske har vi bara drömt, eller vaknar vi upp i en sits som vi inte kan ta oss upp ifrån. Tänk den som visste! Kan bara säga att det nu känns som att nu har bägaren runnit över!

 

Fortsättning följer……

 

Patrik Berg


Att älska sitt jobb!

Nu är det högsäsong i mitt ”riktiga” jobb, då titeln ”Sportchef” oftast innebär att man arbetar med det sportsliga, och inte med allt annat inom en förening, typ camping, ekonomi och ca 100 andra saker som ofta hamnar på mitt bord. Men för mig som person är det bara roligt, jag älskar att arbeta med helheten i föreningslivet, jag älskar verkligen mitt jobb i Nybro IF. Men det jobbiga är ju att jag känner att jag gör ett sämre jobb, då tiden inte räcker till för allt som jag vill göra inom Nybro IF.

 

Min andra stora arbetsuppgift är ju som ungdomsordförande i ungdomsstyrelsen. Detta är, och har varit en underbar arbetsuppgift, ofta väldigt jobbigt under vissa perioder, men oftast är det ett arbete som ger mig en stor tillfredsställelse. Där har jag som tur är haft några ungdomsledare som hjälpt mig på ett underbart sätt. Det är härligt att arbeta med människor som är positiva och som ser till föreningens bästa, och inte bara till sitt egna lags bästa.

 

Inom den närmaste framtiden är det för mig prioritet på att försöka hålla koll på eventuella unga spelare som har viljan att träna så mycket som vi gör, att organisera hur vi skall ha det i de äldsta lagen under A-laget, planera Bigso-Box & Nybro Open, arbeta med våra ansökta medel från idrottslyftet, bokning av tider under vintern. Allt detta gör ju att jag kommer att ha en höst fylld av arbete, helt underbart för mig, kanske inte lika underbart för min familj!

 

Men det som intresserar allmänheten mest är ju arbetet med planeringen av nästa års trupp till A-laget, och vi ligger ju lite bättre till än förra året kan man väl säga. 10 spelare och 2 tränare klara gör ju att vi ligger rätt bra till, men det kan vända snabbt som ögat. Men under nästa vecka så kommer jag att prata med merparten av årets spelare och diskutera kontrakt inför 2012.

Och då lär väl vår gästbok livas upp lite mer än vad den gjort i höst, men bra spel och resultat brukar ju göra de människor som vill framföra sin åsikt om hur vi skall göra lite tystare!

 

Vi har tyvärr också fått lägga stor energi på några saker som enligt vissa kallas ”energiläckage”, och den känslan kan jag understryka är vad jag och tränarna känt. Men nu hoppas vi alla på en positiv fortsättning, och den sista veckans insats har gjort oss förhoppningsfulla om en bra och positiv framtid i ämnet. Efter motigheter reser man sig ibland starkare!

 

Inför morgondagens möte med idag nedflyttningsklara Ryssby IF så har tränarna haft sin tuffaste uppgift hittills då det gäller uttagningen. Många friska och duktiga spelare har gjort det svårare än vanligt att ta ut en trupp. Tufft för vissa, men det är ju den styrkan vi måste ha för att kunna ta nästa steg i vår utveckling, stor konkurrens i en positiv utvecklande miljö. Skall bli intressant att se startelvan imorgon! Vi syns på Vickan!

 

Patrik Berg

 

 


Prioritering

Vi har ständigt envisats eller övertygats, vilket man vill, att vi strävar efter prestation och inte resultat. Parallellt med detta så har vi haft en målsättning att även nästa år spela i division 3. Hur ska man värdera, tänka, besluta och utföra är en svår sak hos oss ledare, när det gäller vår vilja och mål. Man måste vinna matcher för att klara målet, samtidigt vill man involvera alla i vårt kollektiv till att klara av våran vilja, nämligen att ständigt utvecklas. Detta har varit tufft, samtidigt har det inneburit en ständigt utveckling för oss ledare, i form av hur vi har valt för hur vi handlar. Träning efter träning, vecka efter vecka.

Nu står vi här, med en målsättningen som vi tillsammans har uppnått. Och den andra biten, att ständigt utvecklas, den kvarstår. Man kan tro att vi nu sitter i en rätt behaglig sits och kan bara "spela av" säsongen. Detta är dock inte sant. För att, som vi vill, ständigt utvecklas, så måste man ha viljan och våga anta sig utmaningar. Man utvecklas ju som mest när man utmanar sig själv.

Då föreningen hade som målsättning att även 2012 spela division 3 fotboll och man tyckte även att steget upp till division 2 inte ska ske nästa år, så har vi den senaste tiden fått många frågor kring hur vi ska hantera en eventuell kvalplats, till just div 2. Jag kan kort konstaterar en sak, som jag tror både styrelse och sportchef står bakom, att vi kommer aldrig att tacka nej till en sportslig framgång. Oavsett vad det blir så kan man fortfarande utvecklas, om man har viljan. Att det sedan blir tuffare för oss att redan nästa år spela i division 2 råder det ingen som helst tvivel kring. Vi har påbörjat en process, vägen att fullfölja vår process kommer att stötta på större hinder i division 2, och det har att göra med många faktorer. Vill också poängtera att spel i division 3 inte automatisk underlättar vår process. Men tidsmässigt hade spel i div 3 2012 varit ett bra steg för oss. Lika självklart som detta är för oss, lika självklart vill vi fortsätta värdesätta prestationen i dem återstående 4 matcherna, och ännu självklarare är det att vi vill vinna dessa.

Festim

OBSMed risk för stavfel i texten 

RSS 2.0