Förändringar!

Förändringarnas tid är här! Och det är väl något man fått lära sig i dagens samhälle, att allt förändras och omorganiseras. Sen blir alla förändringar inte alltid bra, ibland blir allt sämre, ibland blir det bättre. Det är väl upp till var och en att tolka om det blev bra eller dåligt! Men förändringar inom alla verksamheter är något som bara lär öka.

 

Nu senast är det även Nybro kommun som förändrar sin inriktning då Socialdemokraterna nu skall samarbeta med Moderaterna! Det är nog många som är oroliga för hur det skall gå, men vi får hoppas att de kan samarbeta på ett bra sätt. Vi har ju även Nybro Vikings som efter att de insåg att ekonomin inte gick ihop nog har genomfört väldigt många förändringar. Mest gällande vilka värderingar och grunder de nu tar gällande deras organisation, kontrakt och allt annat.

 

För oss  har ju den mycket stora förändring som skett i våra 15-17 årskullar varit den mest omfattande, men då vi nu slagit samman alla spelare som är kvar till en ungdomsgrupp så verkar det nu som att vi kan andas lite optimism igen. Vi har fått några avhopp till och vi är i nuläget nere på ca 30 spelare (från ca 55 st när säsongen började).

Och på grund av truppens storlek så kommer vi även att förändra lite i ledarkonstruktionen.

 

Förändringarna i A-laget är inte många, men nog så viktiga i vissa sammanhang iaf. Den största är väl att vår mest kreative spelfördelare Ashkan Elahi fick sin dom gällande sitt knä. Och då det var ett avslitet korsband så blir det tyvärr inget mer spel för den elegante dirigenten!

Vi siktar nu istället på att skriva kontrakt med Vebhi Ramadani från FC Växjö, som har gjort ett bra intryck under de träningar han gjort med oss. Besked tas under nästa vecka.

 

A-laget vilade förra helgen, men denna helg blev det en lugn match mot ett ungt Emmaboda IS som vi slog med 3-0. Nästa helg väntar tuffare motstånd då vi möter Karlskrona AIF. Klubben som på ett år värvat 3 NIF’are, Daniel Holm som tränare, Sanin Filovic och nu senast även Jörgen Helmersson. Det skall bli roligt att förhoppningsvis få se alla 3 in action på lördag!

Man kan med glimten i ögat säga att KAIF gjort förändringen att satsa på gamla NIF’are :)

 

Tills vi väntar in de nästkommande förändringarna så fortsätter vi att utveckla Nybro IF till att bli en bättre fungerande förening. Men då menar jag hur vi själva ser på hur vi lyckas…..

 

En rolig förändring till, äntligen blev den påtänkta ledarträffen av gällande Ungdomsgruppens och A-lagets ledare, och jag kan bara tacka er alla för en mycket trevlig kväll som vi tillsammans tillbringade i Skruv. Synd bara att rätt lag inte lyckades vinna, utan vi fick nöja oss med oavgjort :)

 

PS den största förändringen här vore ju om mr Festim Paso hittade tillbaks till tangentbordet och gjorde ett efterlängtat (gäst)blogginlägg :)

 

Patrik Berg

 

 


Nya tag!

Vi kommer nu att försöka göra allt så bra vi kan, göra allt bättre, göra det vi kan. Vi får hoppas att det kommer att räcka långt, iaf till att börja med så att alla trivs och har en bra känsla när ni kommer och tränar.
Mr Olsson har troligtvis en överraskning till er imorgon, och nästa vecka siktar vi på något ännu bättre!
Patrik
Nu skall vi försöka göra allt bättre, eller som jag precis just skrev på hemsidorna för PA och PG:
.
"Vi kommer nu att försöka göra allt så bra vi kan, göra allt bättre, göra det vi kan. Vi får hoppas att det kommer att räcka långt, iaf till att börja med så att alla trivs och har en bra känsla när ni kommer och tränar.
Mr Olsson har troligtvis en överraskning till er imorgon, och nästa vecka siktar vi på något ännu bättre!"
.
Vi får hoppas att vi denna gång lyckas med det som vi alltid strävat efter, men som vi misslyckats katastrofalt dåligt med måste vi väl erkänna, att få alla att tycka fotboll i Nybro IF är roligt.
.
Patrik

Olika åsikter, olika tänkande & olika handlande!

Efter att fått uppleva ett föräldramöte som vi ledare och vissa spelare upplevde som väldigt olustigt så var vi överens om att ibland är det bäst att bara backa undan och lägga sig ner.  Kritiken var stark och framfördes enkelt och tydligt, vilket vi i sak inte har något att erinra emot, det kan ibland vara utvecklande och stimulerande att diskutera olika åsikter och uppfattningar.

 

Men när ingångsvärdena är så skilda från början, då brukar det inte gå att lösa uppkomna problem. Jag brukar likna det vid ett möte mellan två människor med stora åsiktsskillnader, typ politiker. Ta tex en moderat och en socialdemokrat och sätt dem i ett rum, jag tror inte de kommer överrens om någonting över en kafferast direkt. Det är en omöjlig uppgift!

 

Och när vi ledare satt kvar efter föräldramötet var vi tomma och tyngda efter åsikterna vi fick höra, och då främst på hur dessa framfördes. Vi hade som tur var samma känsla allihop, den att ikväll var inte någon mening att djupare konfrontera vissa åsikter, för då hade det blivit en stor och kraftig pajkastning. Därför teg vi ledare (och även många spelare fick vi reda på dagen efter) och istället bara noterade vi alla hur olika man kan se på saker och ting!

 

Men givetvis var inte alla åsikter olika dem vi har inom Nybro IF, men vissa var långt ifrån. En sak som vi alla ledare reagerade på var hur man kan lägga all skuld på en förening för att alla spelare lägger av att spela fotboll i åldern 15-17 år! Givetvis så har vår attityd fått några att sluta, det är nog alla idrottsföreningar medvetna om. Men att helt lägga bort alla andra orsaker som att man helt enkelt tröttnat, är för bekväm, hittat andra intressen, eller önskar träna lite mindre antal träningar i veckan känns som en mycket dålig och enkelt framtagen förklaring, som kan liknas vid den nuförtiden klassiska kommentaren ”det är inte mitt fel”.

 

För precis som vissa föräldrar klart och tydligt kritiserade Nybro IF för att vi inte undersökt varför så många spelare slutat spela fotboll, så undrar vi varför inte alla berörda skulle undersöka detta.

Vi lär ju få höra att vi bara slår ifrån oss problemet, men vi tror att det är väldigt skiftande orsaker till varför man slutar. Men där vi i Nybro IF ofta diskuterar vad vi bör göra, vad vi skulle gjort eller skall göra, så kändes det som att vissa föräldrar bara letade fel på vad Nybro IF gjort och inte gjort.

 

Hela dagens samhälle går ju nuförtiden ut på att leta syndabockar, men att det är Nybro IF som är skyldiga till alla avhopp känns som en lite för enkel bortförklaring. Likadant så har vi nog en helt annorlunda syn på vad som är en framgång när det gäller uppflyttningar av ungdomsspelare till A-laget. Vi är tillsammans med väldigt många föreningar mycket nöjda om vi lyckas få upp 2 st spelare per åldersklass till A-truppen.

 

Och som kontrast till detta så tycker vissa att det är en katastrof varför inte mer spelare finns kvar i Nybro IF runt 15-17 år! Men skulle vi flytta upp allt för många så lovar vi att Nybro IF inte skulle spela Div.3 fotboll. Och ungdomarna börjar helt klart känna av kraven som vi börjar ställa på dem i dessa åldrar, och att det då blir lite mindre intressant för en del är något självklart, det är något alla föreningar med lite mål råkar ut för. Det är ju nu alla väl fungerande föreningar börja ställa lite motkrav för att det överhuvud skall finnas någon möjlighet att lyfta upp någon av dem till A-laget.

 

För har vi antingen en pojkallsvenska, anställda tränare, tvättar kläder, fixar bussar och mat, då ser vi det som självklart att spelarna måste vilja lite mer än bara dyka upp på träningen. Men vi vet ju att alla inte vill prioritera fotbollen så högt, så vi och många andra föreningar med oss räknar alltid med att några spelare hoppar av i dessa åldrar. Men kanske det inte händer så ofta att en hel årskull hoppar av vilket vi fått erfara, det är nog ovanligt (Lindsdal har fått uppleva det).

 

Kvällen efter röstade kvarvarande spelare på två alternativ, dels om vi skall fortsätta med kunskap, vilja och attityd som medel att lyfta upp spelare, eller gå på föräldrarnas krav att gå över till rena åldersklasser till 17 år. Och hade tillräckligt många spelare delat föräldrarnas åsikter så hade vi fått ändra vår policy. Men då 19 av 23 spelare röstat på en fortsättning med att gå efter kunskap så kommer vi att fortsätta med det. Mest glädjande var att 8 av 10 i PG röstade på att gå efter kunskap, fast de själva inte blev uttagna första rundan.

.

Jag tackar också för allt stöd jag och Nybro IF har fått via samtal från många föreningar som haft precis samma problem. Både med att många ungdomar som slutar för lättvindigt, och så den nuförtiden självklara händelsen, föräldrar som både kräver förändringar i sina barns föreningar samtidigt som man själv blundar för allt annat som kan ha påverkat deras barn.

 

Sen kan man bara beklaga den arbetsmiljö våra ledare har fått uppleva sista tiden, katastrof!

 

Patrik Berg


Ännu en stöld.....

Återigen så måste jag erkänna mig besegrad, sist var det av den mycket bra skrivande Henrik Rydström, vars fantastiska text vi redan använt både i pojkallsvenskan, pojkgruppen och i A-laget.

Men nu är det den inte lika erkänt bra skribenten Kim Ahlqvist som har lyckats skriva några väldigt bra rader om vad vi i Nybro IF har råkat ut för. Jag skulle kanske formulerat mig lite annorlunda i vissa punkter, men att komma så nära det vi känner inom Nybro IF är nog rekord.

Läs gärna hans rader om Nybro IF här:

 

http://www.kimahlqvist.se/

 

Eller har ni texten här:

 

 

Det har varit på tal några dagar. Ikväll har Nybro IF ett sista möte med spelare och föräldrar i det pojkallsvenska laget. Detta gällande om det i år skall finnas ett PA-lag i Nybro IF. Föräldrarna till PA's spelare är tydligen sura över att grabbarna som är födda något år senare, dvs är yngre än några i laget får "Gå förbi" i åldersgruppen medans Nybro IF i sin tur vill lyckas få fram talanger. Som Patrik Berg själv sa - "Får vi fram 2 stycken varje år som tar klivet upp i A-truppen så är ju det fantastiskt". Och jag håller med honom.

 

Men dagens ungdomar har ett helt annat tänk än förr. Folk är inte villiga att träna utan har viktigare saker som datorer, tjejer, cafeer mm. Nu är det inte så många år sedan jag själv spelade juniorfotboll i Nybro IF men det verkar ha hänt en hel del. Jag hörde aldrig några föräldrar eller spelare gnälla. Bästa laget spelade alltid och inför varje säsong så försvann nån spelare upp i A-laget och några spelare valde att sluta. Inte alltid "de sämsta" utan det var grabbar som hade potential, men inte ville lägga tiden.

 

Nybro IF är ett division 3-lag, som måste förlita sig på sin ungdomsverksamhet. Det är viktigare än man tror, att kunna få fram ett par talanger varje år istället för att behöva köpa spelare från Puke, Madesjö osv. Skulle nu det pojkallsvenska laget lägga ner, ja då tror jag att det kommer att få konsekvenser först om ett par, tre år.

 

Föräldrar har förövrigt en jävligt lustig inställning till sina barns idrottande nu för tiden. De lägger sig i alldeles för mycket. Jag förstår Nybro IF, att man när killarna börjar bli 16-17 år inte vill bedriva någon social verksamhet längre utan satsa lite hårdare. Nybro IF har dessutom avlönade tränare till det pojkallsvenska laget, tränare som är utbildade och inte fasen vill dessa tränare ha hand om ett P17-lag som går och kommer lite som de vill och där spelarna har föräldrar som ska bestämma vilka som ska spela eller inte. Det är tränarens uppgift. De gör kanske inte alltid rätt, men det är deras beslut.

 

Skillnad när barn är barn. Då ska alla få spela osv, men när man är byxmyndig, myndig nog att få ägna några minuter åt sin käraste, ja då bör man väl ändå kunna ställa lite krav på sina ungdomar i föreningen. De som inte pallar trycker hör kanske helt enkelt inte hemma i Nybro IF utan bör kanske söka sig vidare till något närliggande division 6-lag eller Pukebergs BK's ungdomsverksamhet. Nog om detta nu, jag har fått säga min åsikt i det hela.

Kim Ahlqvist

 

 

Tänk att få läsa en så välformulerad text av dig Kim :) Det var imponerande!

Kan nu meddela att vi lämnar besked om framtiden imorgon onsdag kl 19.00 till alla berörda.

Nybro IF kommer själva att skriva ett uttalande om vad som beslutats, och om varför.

Hälsningar från Nybro IF.

 

Patrik BergKortisar!

A-laget har nu börjat spela lite matcher, vilket alltid är intressant. Förra helgen förlorade vi rättvist mot FC Växjö, men i helgen spelade vi lite bättre i Årydcupen, där vi med möda tog oss vidare från gruppen, men sen gjorde en riktigt bra match i 8:delsfinalen mot Växjö BK.

 

Så nästa helg blir det en tuff helg, först möte med Lindsdal på lördagen, för att sen spela slutspel i Årydcupen på söndagen! Men vi har ställt frågan till Lindsdal om att ev få flytta matchen till veckan, vi återkommer om när och var.

 

Semester, ja det hade suttit som en smäck just nu! Men det blir nog bara till att härda ut denna veckan med, sen hoppas jag att åter få arbeta med något positivt igen, något som är lite mer stimulerande. Kulmen på denna tunga period hoppas jag infinner sig på söndag, då jag hoppas att vi alla kan prata ut och därefter gå vidare och fortsätta att försöka göra allt så bra som möjligt.

 

Och jag har äntligen skickat ut mitt utlovade mail till alla föreningar om vad de tyckte om årets ”Kährs Nybro Open” Inväntar nu tålmodigt på alla svaren!

 

Följetången med konstgräsets spelbarhet fortsätter, och det jobbigaste är inte att planen ibland inte är spelbar, utan det är att vi fortfarande får försvara oss gällande att vissa inte tror att vi förstår problemet. Nybro IF har full förståelse för att konstgräset ibland inte är spelbart, men om man nu inte har någon annan plan/lokal att träna på så får man ibland halka runt och jogga. Skall man då betala för planen? Nu har kommunen tagit beslut på att föreningar inte behöver betala om planen är i dåligt skick, vilket är bra. Tror inte Nybro Vikings skulle vilja betala om isen vore full av grus!

 

Till helgen möter vi Empoos och mitt gamla lag Lessebo GoIF, och vi har flyttat matchen till Kalmar (Gasten) pga lite olika orsaker, delvis för att Lessebo också önskade en senare starttid, nu är det 14.30 som gäller.

 

På tal om min nygamle kompis Empoo så var det med sorg jag läste hans nedläggning av hans ”hörna”. Men precis som jag predikat för de äldre pojklagen, man måste göra något helhjärtat, annars blir det inte bra.

 

Och till sist några ord om vår huvudtränare mr Paso, då jag tyvärr måste meddela min oro för hans hälsa! Nu är han fullt likvärdig med undertecknad då det gäller att glömma bort saker man skulle gjort……  Det blir nog ett vimsigt Nybro IF i år :)

 

Patrik Berg


RSS 2.0