Olika åsikter, olika tänkande & olika handlande!

Efter att fått uppleva ett föräldramöte som vi ledare och vissa spelare upplevde som väldigt olustigt så var vi överens om att ibland är det bäst att bara backa undan och lägga sig ner.  Kritiken var stark och framfördes enkelt och tydligt, vilket vi i sak inte har något att erinra emot, det kan ibland vara utvecklande och stimulerande att diskutera olika åsikter och uppfattningar.

 

Men när ingångsvärdena är så skilda från början, då brukar det inte gå att lösa uppkomna problem. Jag brukar likna det vid ett möte mellan två människor med stora åsiktsskillnader, typ politiker. Ta tex en moderat och en socialdemokrat och sätt dem i ett rum, jag tror inte de kommer överrens om någonting över en kafferast direkt. Det är en omöjlig uppgift!

 

Och när vi ledare satt kvar efter föräldramötet var vi tomma och tyngda efter åsikterna vi fick höra, och då främst på hur dessa framfördes. Vi hade som tur var samma känsla allihop, den att ikväll var inte någon mening att djupare konfrontera vissa åsikter, för då hade det blivit en stor och kraftig pajkastning. Därför teg vi ledare (och även många spelare fick vi reda på dagen efter) och istället bara noterade vi alla hur olika man kan se på saker och ting!

 

Men givetvis var inte alla åsikter olika dem vi har inom Nybro IF, men vissa var långt ifrån. En sak som vi alla ledare reagerade på var hur man kan lägga all skuld på en förening för att alla spelare lägger av att spela fotboll i åldern 15-17 år! Givetvis så har vår attityd fått några att sluta, det är nog alla idrottsföreningar medvetna om. Men att helt lägga bort alla andra orsaker som att man helt enkelt tröttnat, är för bekväm, hittat andra intressen, eller önskar träna lite mindre antal träningar i veckan känns som en mycket dålig och enkelt framtagen förklaring, som kan liknas vid den nuförtiden klassiska kommentaren ”det är inte mitt fel”.

 

För precis som vissa föräldrar klart och tydligt kritiserade Nybro IF för att vi inte undersökt varför så många spelare slutat spela fotboll, så undrar vi varför inte alla berörda skulle undersöka detta.

Vi lär ju få höra att vi bara slår ifrån oss problemet, men vi tror att det är väldigt skiftande orsaker till varför man slutar. Men där vi i Nybro IF ofta diskuterar vad vi bör göra, vad vi skulle gjort eller skall göra, så kändes det som att vissa föräldrar bara letade fel på vad Nybro IF gjort och inte gjort.

 

Hela dagens samhälle går ju nuförtiden ut på att leta syndabockar, men att det är Nybro IF som är skyldiga till alla avhopp känns som en lite för enkel bortförklaring. Likadant så har vi nog en helt annorlunda syn på vad som är en framgång när det gäller uppflyttningar av ungdomsspelare till A-laget. Vi är tillsammans med väldigt många föreningar mycket nöjda om vi lyckas få upp 2 st spelare per åldersklass till A-truppen.

 

Och som kontrast till detta så tycker vissa att det är en katastrof varför inte mer spelare finns kvar i Nybro IF runt 15-17 år! Men skulle vi flytta upp allt för många så lovar vi att Nybro IF inte skulle spela Div.3 fotboll. Och ungdomarna börjar helt klart känna av kraven som vi börjar ställa på dem i dessa åldrar, och att det då blir lite mindre intressant för en del är något självklart, det är något alla föreningar med lite mål råkar ut för. Det är ju nu alla väl fungerande föreningar börja ställa lite motkrav för att det överhuvud skall finnas någon möjlighet att lyfta upp någon av dem till A-laget.

 

För har vi antingen en pojkallsvenska, anställda tränare, tvättar kläder, fixar bussar och mat, då ser vi det som självklart att spelarna måste vilja lite mer än bara dyka upp på träningen. Men vi vet ju att alla inte vill prioritera fotbollen så högt, så vi och många andra föreningar med oss räknar alltid med att några spelare hoppar av i dessa åldrar. Men kanske det inte händer så ofta att en hel årskull hoppar av vilket vi fått erfara, det är nog ovanligt (Lindsdal har fått uppleva det).

 

Kvällen efter röstade kvarvarande spelare på två alternativ, dels om vi skall fortsätta med kunskap, vilja och attityd som medel att lyfta upp spelare, eller gå på föräldrarnas krav att gå över till rena åldersklasser till 17 år. Och hade tillräckligt många spelare delat föräldrarnas åsikter så hade vi fått ändra vår policy. Men då 19 av 23 spelare röstat på en fortsättning med att gå efter kunskap så kommer vi att fortsätta med det. Mest glädjande var att 8 av 10 i PG röstade på att gå efter kunskap, fast de själva inte blev uttagna första rundan.

.

Jag tackar också för allt stöd jag och Nybro IF har fått via samtal från många föreningar som haft precis samma problem. Både med att många ungdomar som slutar för lättvindigt, och så den nuförtiden självklara händelsen, föräldrar som både kräver förändringar i sina barns föreningar samtidigt som man själv blundar för allt annat som kan ha påverkat deras barn.

 

Sen kan man bara beklaga den arbetsmiljö våra ledare har fått uppleva sista tiden, katastrof!

 

Patrik Berg


Kommentarer
Postat av: Anonym

Lycka till bror !

2012-02-09 @ 07:15:26
Postat av: Anonym

Haha patrik, skäm ut dig ändå mer!

2012-02-10 @ 10:56:57
Postat av: Förälder

Jag tycker det är några andra som skämmer ut sig.

2012-02-12 @ 10:37:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0