Nybro IF uttalar sig efter Osbyhändelsen!

Nybro IF synpunkter om attityder och frustration från Osbymatchen.

Vi i Nybro IF Fotboll (nedan kallad NIF) har efter matchen mot IFK Osby haft många samtal och möten med allt och alla känns det som. Vi hade tänkt lämna in en protest mot flera händelser och beslut, men vi har nu beslutat oss för att här ta upp vissa saker som vi arbetat mot under några år nu.

 

Sen är det upp till var och en att tycka och tänka om att vi gör denna skrift offentlig, men det är något som vi pratat om inom föreningen sen i söndags, men vad som är rätt och fel kan vi inte svara på. Vi vet att vi har väldigt många som stöttat oss, där de flesta tycker att vi skulle gått hårdare fram…….                                             Och vi har gjort allt i vår makt att inte vara bittra dåliga förlorare, men det är vi beredda att också få höra.   

 

Händelseförlopp:

Det som startar all diskussion från denna match är när NIF får en straff i minut 65 som går i mål. Men huvuddomaren (HD) blåser istället för mål en indirekt frispark till Osby samtidigt som vår straffläggare med nr 25 får en varning! Detta pga att HD tyckte att våra spelare sprang in för tidigt innan straffen slogs.      

AD1 gör den bedömningen som alla andra gör på hela arenan, att det är ett felbeslut och att straffen skall slås om istället. Men HD ignorerar AD1 önskan. HD springer efter detta ut till huvudtränare och säger ordagrant:

 

”Festim, nej så är det, när bollen går in i mål och era spelare går in för tidigt så blir det indirekt frispark”

 

Och detta vet vi då vi har hela matchen inspelad på video.

 

HD vill absolut inte ta en diskussion efter matchen och detta respekteras av vår huvudtränare som t o m direkt efter slutsignalen går jämte domartrion in till omklädningsrummet, står utanför så att ingen frustrerad individ går in och efter någon timme följer med domartrion ut från arenan.

HD säger att diskussionen kommer att tas efter två dagar via telefon och att han kommer att ringa upp vår huvudtränare istället för att förklara sina beslut.

Samma kväll har vi samtal med domartillsättarna tillika coacher för HD och de två assisterande domarna (AD1 & AD2). Efter att ha gått igenom händelsen är bägge överens om att ett regelfel har begåtts och i övriga punkter måste han höra sig för med HD respektive AD1 & AD2.

 

Dagen efter träffar vår huvudtränare en utav coacherna för att diskutera eventuella konsekvenser. Med en natts sömn är vi väl medvetna om att det går inte att göra något åt regelfelet utan istället vill vi diskutera konsekvenserna av dem varningar vi drabbas av efter denna händelse. Framförallt varningarna på nr 25 (straffläggaren) som enligt vår tycke har full rätt att fråga varför domaren gör fel. Men framförallt en dubbelvarning som drabbar vår nr 6.

Efter en situation på mittplan tilldelas vi en frispark och vår nr 6 springer till en Osbyspelare för att ta bollen och knuffar undan honom. Detta ser inte domaren och Osby skriker på varning och då säger HD till Osbys tränare ”xxxx du vet att jag inte kan ta något för något jag inte ser” efter denna mening säger en Osbyspelare ”tror du att han fejkar sin smärta??” och då vänder sig HD och varnar vår nr 6 som mycket riktigt reagerar och säger ”vad håller du på med?”. Denna mening gör att HD väljer att varna nr 6 och utvisningen är ett faktum.

 

Det var just dessa varningar som vi ville diskutera konsekvenserna kring. Vi köper att alla kan göra fel, vi köper också, oavsett om det är hur surt som helst, att vi blir bestulna på en kvittering men vi kan inte köpa sättet som varningarna uppkommer på. Och att vi just valde att lägga fokus på varningarna har att göra med att det varken påverkar matchens resultat och det påverkar inga andra lag i serien, utan ser det som en ”fair play” men å andra sidan också någon form av rättvisa gentemot oss.

 

Vi väljer att kontakta Svenska fotbollsförbundet och frågar om hur man gör och VEM kan ta bort felaktiga varningar. Svaret vi får är väldigt diffust…..

 

I tisdags ringer HD som utlovat vår huvudtränare och man för en diskussion om händelserna i söndags. HD ber om ursäkt för straffsituation och det är det minsta och enda vi förväntade oss. Men när diskussionen om varningar kommer på tal och vår önskan om att dem ska tas bort vilket vi anser är felaktiga och föranledda av situation som uppstod så får vår huvudtränare till svars att detta ska HD titta på efter att ha sett matchen. Samtidigt säger HD i samtalet att det blir nog svårt för det är en ”bedömning han har gjort” och det är svårt att ändra på det. Vår huvudtränare försöker förklara varför vi anser dem som felaktiga och framförallt när HD säger själv att han inte kan varna för något han inte ser? Svaret relateras till ”en bedömning som redan har gjorts”.

 

I onsdags ringer vi till SvFF men får inte tag i någon då kansliet har stängt och kommer så att ha till måndag den 5 maj pga röda dagar. Snabbt inser vi att vår önskan är omöjlig att genomföra. Vi spelar redan på lördag och att ta bort utvisningen kan ske tidigast nästa vecka, då är ju spelaren i fråga åter spelklar.

 

Hur gör vi nu? Vad gör man?

Vi inom NIF har fått många samtal där alla har gett oss rådet att gå vidare, att lämna in en protest, och där många tyckte detta slog det mesta i vad de varit med om. Men många av dem som har hört av sig till oss och stöttat oss i att gå vidare vill absolut inte att vi går ut med deras syn på detta ärende, då de är rädda att de i deras roll kommer att få problem att fortsätta med sitt arbete som domare!!

 

Men alla de som har hört av sig, tränare, domare, publik, supporters och andra är överens om en sak, att det inte kommer att leda till något beslut eller bestraffning som kommer att gynna NIF. Och det är vi nog tyvärr benägna att hålla med om. Men enligt vår tolkning av reglerna så hade vi lite fog för att begära ett omspel, men vi hittade också några kryphål som kommer att ta bort vår chans att få till ett omspel. Och samtidigt så tycker vi att det skulle kännas fel mot IFK Osby, som ju har vunnit sina tre poäng mot oss.

Men väldigt mycket av våra känslor bottnar i något som vi i NIF flera gånger har tagit upp, attityden, det är attityden från allt för många domare som dödar våran passion för fotbollen.

 

Och detta har Patrik Berg (PB) som sportchef och huvudtränare Festim Pasho (FP) fått ta upp med många av domarna på Div.2 och Div.3 nivå under en träff de hade med sin domarcoach för något år sen. Och efter det har PB och FP träffat samma domarcoach under 2 andra tillfällen och pratat om domarna, och då vår syn på den dåliga attityd vi får av många domare.

 

För vi kan aldrig diskutera i olika bedömningar, var det rätt eller fel i domarens bedömning, det är ingen mening och alla tolkar vi situationerna på olika sätt. Men det vi kan diskutera om är med vilken attityd delar man ut, och där har vi en stor anledning till vår stora uppgivenhet och frustration i efterspelet till vår match mot Osby, och det är attityden från samtliga ovannämnda parter som har skapat en frustration hos oss.

 

Slutord:

Vi kanske får skit för att vi väljer att lägga ut dessa rader. Vi är människor nog att inse att fel gör vi alla och även vi liksom alla kommer även i framtiden att göra fel. När ett fel har begåtts är ett ”förlåt” det minsta man kan kräva. Detta är sagt till oss och det respekterar vi och tar emot på inom dem vänligaste vägnar.

 

MEN…Vi anser oss helt maktlösa. Som en utav flera tusen medlemmar inom Sveriges största folkrörelse anser vi inte ha blivit bemötta på ett demokratiskt och respektfullt sett. Vi har istället mött en tystnad och en icke behjälpande vilja. Vi anser oss som hårt straffade och det är vi som måste sköta hela ”rättegången” själva, sedan får vi snällt vänta på ett beslut, ett beslut som vi på förhand redan vet svaret kring.

 

En annan bisak är ju att vi har fått höra på olika versioner om det som har sagts. Vi har alltså blivit lurade av någon vi har pratat med. Vart tog den mänskliga respekten vägen?

 

Vi har i denna period insett att oavsett fakta, argument och bevis är helt nakna då det alltid finns något principiellt som rent diplomatiskt kan utgöra ett yttrande från parterna. Vi har ställt oss frågan om varför ens driva igång denna text? Men mot den respekten kring våra spelare och ledare ville vi bara offentliggöra vår version av händelseförloppet. Mot respekt för utomstående som har ringt, mejlat och stött på oss personligt vi vill berätta. Mot respekt för oss själva och framförallt mot den respekt som står i FIFA och UEFA:s värdegrund.

 

”Se, uppleva och älska” är Svenska fotbollsförbundet motto. Låt det förbli så….DET har vi alla ett ansvar för. Föreningar, funktionärer, supporters och publik. Ska vi behålla detta kan inte föreningar skydda varandra, domare och dess berörda likaså men även folket som administrerar vår passion men även dem förtroendevalda.

 

Domare ska leda matcher och se till så att hålla koll på rättvisa. Även det har vi tillsammans ett ansvar mot. Kan vi inte bara samarbeta så att det blir så?

 

Med dessa ord så skall vi inom NIF försöka lägga detta mycket beklagligt tråkiga bakom oss, för nu skall vi bege oss till Linneryds IP för att se matchen mot serieledande Älmeboda/L. Och vi hoppas också att ingen förening mer kommer att känna sig så maktlös och frustrerad så som vi har gjort i detta ärende från HD, domarcoachen och SvFF.      

               

Nybro IF Sportgrupp

 

Patrik Berg, Festim Pasho, Anders Olsson & Mikael Wandér. 


Kommentarer
Postat av: Opartisk åskådare

Det ni, på något märkligt sätt, glömmer att nämna är det röda kort ni får på tilläggstiden i andra halvlek. Det spelar ingen som helst roll vad som föranlett frustrationen hos laget, så gör man bara inte på en fotbollsplan. Och ingen annanstans heller för den delen, förutom möjligtvis i en mma-bur.
Självklart såg vi alla åskådare vad som hände vid straffsituationen, och det är givetvis beklagligt. Men som tidigare nämts smutskastar ni bara er själva med en sån, ursäkta uttrycket, idiotisk utvisning. Så om ni nu ska skicka in filmen till SvFF klipp inte bort de sista 5 minuterna.
Lycka till i serien!

2014-05-03 @ 22:45:08
Postat av: Annan åskådare

Och det är väl för att Nybro inte tyckte det sista röda kortet var något att klaga på som de inte skrev något om det.

2014-05-04 @ 09:16:01
Postat av: Nybro IF supporter

Jag har inte hört någon från Nybro IF protestera mot det sista röda kortet, tvärtom så sa deras tränare att det var ett pinsamt rött kort i tidningen dagen efter.
Så jag förstår inte var Nybro IF smutskastar sin förening, men hade de däremot tagit med det sista röda kortet i deras text hade det varit en annan sak. Då hade jag hållit med den opartiska åskådaren, men som det skrevs nu så tycker jag det är en väldigt konstig anklagan Nybro IF får för att de inte tar upp det sista röda kortet.
De håller ju med domaren om att det är err solklart rött kort, alltså är den inte med i texten.

2014-05-04 @ 10:05:42
Postat av: Opartisk åskådare

Jag ber om ursäkt att jag skrev "ni". Ibland går det lite fort när man skriver. Jag menar självklart personen som tog det röda kortet. Nr 4 om jag inte minns fel. Efter en sådan situation är det möjligt att domaren blir mindre hjälpsam mot er för att lösa de andra, minst sagt, tveksamma situationerna i efterhand. Vad vet jag.
Och syftet med mitt förra inlägg var att man får stå för konsekvenserna av sina handlingar. Precis som er spelare var avstängd mot älmeboda (det gick ju bra ändå) så får domaren stå för sina felaktiga handlingar. Antagningen genom reprimand från SvFF men han får även ta emot all den negativa mediala uppmärksamheten som skapats.

2014-05-04 @ 11:49:43
Postat av: Nybro IF supporter

Då får också jag be om ursäkt då vi har samma syn på det sista röda kortet. Det är väl det som är problemet med att försöka skriva istället för att prata, det blir lätt misstolkningar!

2014-05-04 @ 11:54:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0