Förväntningar & åsikter!

Jag, tränare, styrelse, ledare och alla andra aktiva runt vår förening hade nog alla lite större förväntningar på vårat representationslag än vad utfallet blivit, än så länge iaf. Detta gör ju att allt arbete går lite trögare, då allt och alla känner ansvaret/pressen att leva upp till våra egna ställda förväntningar.

Men det är ändå inte så att det påverkar oss nämnvärt, men visst är det lite tråkigare! Sen tror jag även att alla spelarna också känner av pressen att leverera för en anrik förening, men det är något man får lära sig att leva med. Samtidigt så är det ju alltid utvecklande att ställas inför dessa fakta.

Sen har nog vi inom vår förening långt lägre förväntningar än vad merparten av vad andra människor utanför förening har på oss. Där är det fortfarande namnet Nybro IF som färväntas ligga i toppen av Div.3, utan att då närmare beakta olika fakta som man bör ta hänsyn till, utan de bara går på gamla meriter. Därav så lär det säkert fortsätta med "kommentarer" på vissa forum så länge vi inte får med oss några bra resultat, eller om sanningen ska fram, att vi börjar leverera och göra oss förtjänta av poäng!

Sen är det vår historia som gör att även vi som arbetar för Nybro IF känner av den, och som gör oss alla mer målmedvetna att ta oss tillbaks på en högre nivå. Men det är samtidigt viktigt att erkänna att vi just nu inte håller den klass som många hoppas och tror att vi gör.

Men hur gör vi för att bli bättre, att kunna prestera bättre, ja det är väl lika enkelt som det alltid varit! Träna, träna mer, träna bättre, träna noggrannare, att få alla att dra åt samma håll, att få alla att rätta in sig i lagets spelsätt, att passa bollen vid rätt tillfälle mm.
Och där har vi enligt mig den bästa tränaren vi kan hitta, så jag förlitar mig på att Gitselovs idoga malande kommer att ge resultat, och att alla spelare underordnar sig detta.

Och när man frågar de lag/föreningar som har haft framgångar om vad anlendningen är till deras positiva resultat, så är oftast svaret kontinuitet och en tro på vad man håller på med. Så vi kommer att fortsätta att vara ännu mer idoga, ännu mer envisa på att träna och utveckla vårt sätt att spela fotboll, vårt sätt att driva vår förening, vårt sätt att försöka nå våra mål. 

Så vi kommer inte att följa vissa "negativa experter" som kommer att dyka upp på vissa forum så fort det går lite knackigt för en förening, med bestämda åsikter om förändringar, att styrelser skall agera, att klanka på de ansvariga mm. Utan vi kommer att lyssna på de som varit där vi just nu befinner oss, och det som lyft de allra flesta lagen är att inte förändra sitt sätt att arbeta. Sen kanske vi har fel sätt att arbeta, men det är ju en helt annan sak :)

Men vad som är rätt och fel skall inte annalyseras om man släpper in ett billigt mål, om man missar en straff, om man missar en offsidefälla etc. Utan man måste våga tro på vad man håller på med, och man skall givetvis alltid lyssna på de som kommer med råd och tips, men ändå gå på det man själv tror på. 

Men att dagens samhälle ger alla rätt till åsikter tillhör varje människas rättigheter, men står vi (jag) upp för vad vi i Nybro IF vill, vad vi tycker och hur vi vill göra detta, så tror jag inte att vi ändrar våra åsikter för att det kommer upp några anonyma åsiktsmaskiner som kräver både det ena och det andra i vissa forum. 

Jag står bakom mina åsikter med namn, det tycker jag är en skyldighet om jag tex skulle ha en åsikt om någon annan förening. Där har vi något att lära, att stå för sin åsikt, vilket man tex måste ge Markku Ahonen kredit för, hur fel han än har i vissa ämnen (enligt mig) så står han för dem, det är ovanligt, men det ger samtidigt lite respekt. 
Att klaga anonymt ger däremot ingen respekt, det visar bara hur lätt det är att gömma sig, framförallt då dessa också kräver stora saker eller säger sig hur allt skall skötas. Men som tur är så är vi några som vågar stå för våra åsikter, även fast de kanske inte alltid är de bästa som sagt!

Med detta inlägg vill jag ge spelare och ledare i Nybro IF lugn och ro, att de inte skall ta åt sig bara för att några av väldigt många NIF'are skriver lite negativt om oss. Vi måste fortsätta tro på vad vi håller på med, samtidigt som det är väldigt väldigt många som vet varför och att man inte kan vinna på beställning. Det är dem vi lyssnar på.

Forza Nybro (var länge sen nu!)

Patrik Berg

 


Framtiden!

På lite olika ställen så har det pga våra dåliga resultat framförts lite olika klagomål på Nybro IF, vissa av dem ska jag försöka förklara, medans vissa bryr jag mig inte ens om att ta upp. 
En sak som binder ihop dessa frågor lite är frågan om det var en planerad långsiktighet i olika situationer!

1. Avhopp från A-truppen!
2. Felvärvat av mig?
3. Uppflyttande av nya juniorer!
4. Resultatbaserade diskussioner!
5. B-laget med "gamla" spelare!
6. Gitselovs uttalande i Östran.

1. Att det skulle vara en risk för avhopp i årets A-trupp informerade jag styrelsen om i november månad. Detta pga att vi tog in så pass många nya, unga från lägre divisioner. Där tränas det inte ofta, och det ställs inga krav.
Man får komma lite som man vill, och de bästa får ofta spela ändå.
Jag informerade alla nya att vårt största problem är att många tycker det tar för mycket tid, att 4 träningar i veckan sliter för mycket, framförallt på privata relationer. Skillnaden ser vi på dem vi själva plockar upp från pojkallsvenskan, de är vana vid mycket träning, vilket betyder att det inte är lika stor risk för avhopp från dem.

2. Att nu komma med antydningar att jag värvat fel kan man ju inte försvara sig emot, inte mer än att det är ju världens lättaste sak att kritisera när väl det är ett faktum att i detta fall vissa hoppat av!
Och jag kommer aldrig att vara säker på någon jag lyfter in i A-truppen, för det är så mycket olika saker som kan hända.   

3. Enligt svar 1 så har jag förklarat en orsak till varför vi gärna lyfter egna juniorer, och då vi har bestämt oss för att satsa mycket på unga spelare så gäller det ju att göra så även när det kommer till kritan.

4. A-laget är resultatbaserad verksamhet, och går det som nu lite tungt för A-laget så kommer kritiken innan man hinner fundera, men det är något som man får räkna med. Men att försvara sig är ofta väldigt svårt, då det oftast är helt fel grunder, eller oftast helt utan grunder i kritiken.
Årets målsättning för Nybro IF är att klara av att hålla oss kvar i Div.3, inget mer.
Vilket innebär att vi inom föreningen inte hade räknat med att vinna varje match under året!

5. Gårdagens B-lagsmatch blev ju nu också väldigt uppmärksammad, då Gitselov och jag var avbytare.
Lite orsaker till detta var följande, pojkallsvenskan spelade match i söndags, B-laget spelade då igår.
Och det vi har lagt fokus på är att våra unga spelare inte skall matchas för hårt med för många täta matcher.
Men sen kom det som ställde till problem för oss, att Jönköping Södra under måndagen kom med beskedet att vi spelar vår kvartsfinal i P17 DM redan under tisdagen, alltså idag!
Vad gör vi då för att vissa spelare inte skulle behöva spela 3 matcher på tre dagar!
Jo Festim bad om fler spelare till B-laget, men fick beskedet att många var slitna, så han beslutade att köra med dem 13 han hade till förfogande.
Men då han fick några sena återbud så frågade han Gits o mig om vi kunde hoppa in som avbytare för att låta så många som möjligt från pojkallsvenskan vila under B-lagsmatchen med tanke på DM matchen idag tisdag.
Ett solklart fall av ett bra beslut tycker vi. Sen att det inte är ett beslut som gynnar eller följer vår policy tror jag alla normala människor förstår, men samtidigt hoppas jag då att dessa förstår varför det blev som det blev.

6. Jag kallade upp Gitselov igår efter att jag läste hans "uttalande" i Östran. Jag framförde direkt att detta accepteras inte av Nybro IF. Men Gitselov blev mycket ledsen över vad det stod i reportaget, och han tog direkt tidningen och gick  ner till omklädningsrummet och förklarade precis vad han sagt till alla spelarna i truppen.
Detta är nu accepterat och utagerat av Nybro IF.

Men sen blev jag varse om ett annat mycket allvarligare fel i vår ungdomsverksamhet, men den känner nog inga till, men det är den som kommer att undersökas och diskuteras under denna vecka. Inte att Gits och jag hoppade in och hjälpte till med att få bättre förberedelser inför dagens DM match. 

Som avslut kan jag bara lova att min medverkan i B-laget inte är något som vi planerar att fortsätta med, men kan samtidigt säga att detta var 3:e B-lagsmatchen jag var omklädd i! Men i de tidigare matcherna har jag inte behövt hoppa in, fast det ändå varit läge för det pga småskador på vissa spelare.
Men hade det varit tvunget pga allvarliga skador så hade jag spelat redan i tidigare matcher.

Patrik Berg
Ständig utveckling!

"Det är mycket nu" är en klassisk kommentar för vissa med humor :) Uttalad av Stefan Sauk i humorprogrammet "Lorry" som är en klassiker helt i min smak!
Och så är även fallet när det gäller mitt arbete med Nybro IF, där jag hittills inte fått uppleva en enda stund av känslan "att nu är jag ifatt". Men det är ju samtidigt det som gör att vi känner att vi alltid utvecklas som förening, och då menar jag samtalen med marknadschefen Anders Lundell, och även alla samtal jag har med min själsfrände mr Festim Paso.

Denna kortvecka har varit ännu lite mer än vanligt, men allt som ofta är det positiva saker. Kortisar om veckan:

* Målvakter, dessa oberäkneliga sorters spelare alla ledare måste få uppleva :)
* Pontus N har tagit lite ledigt pga privata skäl.
* Robert H som då skulle få chansen skadade sig B-lagsmatchen sist o är osäker!
* Backupen från den omtalade Orrefors incidenten Rickard G blev inte spelklar förrän nästa vecka :(
* Akut kontakt med Orrefors igen, som ställde upp direkt på en "expressövergång" för Rickard, tack OIF! Pust!
* Kalmar FF med Kjell Nyberg i spetsen var på besök på Vickan, orsak återkommer jag till, men intressant.
* Samtal från Ola Petersson (Oskarshamns AIK), vilket gladde mig mycket, orsak återkommer jag till.
* Plus några minuters arbete med lite ungdomsfrågor inom vår växande ungdomsfotboll!
* Sent kvällspass där vårt bollförråd till alla ungdomslag städades.

Mestadels så är mitt arbete med Nybro IF helt underbart stimulerande, utvecklande och intressant, men givetvis finns det stunder o människor som inte gör livet enklare direkt, men som en annan klassiker från denna sidan så är en fras i mina samtal med framförallt mr Paso att "alla är vi olika", den passar alltid in i något sammanhang :)

Den frasen passar väldigt bra in på våra ungdomsledare inom Nybro IF, där de allra flesta arbetar hårt, lägger ner mycket tid, får aldrig någon uppskattning, samtidigt som jag kommer med nya eller ändrade rutiner mot vad de är vana vid. De flesta hör jag inte mycket av, de jobbar på o ställer upp på det som jag / Nybro IF ber dem om. Sen finns det ju alltid någon som inte kan se helheten, som inte kan acceptera en förändring utan måste kommentera det. 

Sen finns det några helt fantastiska ledare som aldrig skulle komma på tanken att uttala sig negativt, alltid se helheten i en förening, att alltid lysa upp det positiva, att alltid vara tacksam för vad vi har, men ändå givetvis sträva efter att vilja få det ännu bättre.
Såna ledare ger mig energi, de gör mig villig att lägga ner många sena kvällar i Nybro, de lyfter Nybro IF's ungdomsfotboll, de sänder en positiv känsla vilket är oerhört viktigt. 

Med detta sagt så vill jag bara poängtera hur viktiga ALLA ungdomsledare är, och att alla gör en riktigt stor insats för Nybro IF, utan alla er så skulle vi inte kunna driva någon bra ungdomsfotboll. 
Men från mitt synsätt så är det två ledare jag här vill nämna lite extra, då de i mitt tycke verkligen kan sträcka på sig o säga att de är ett föredömme när det gäller ovanstående kriterier:

P97-98 ledare Anders Olsson & P01 ledare Jonas Kallenberg. 

Nu får vi se om de också har ödmjukheten att inte lite beröm stiger dessa herrar åt huvudet :)

Patrik
 

 

1-1 mot Ryssby

Igår spelade vi 1-1 mot Ryssby.

Om Ryssby......ja, dem gör det säkert bra efter sina förutsättningar. Vi kan bättre, många i vårt lag kan bättre.

Det som var roligt att bevittna igår var inhoppen från dem 3 som kom in. Bra energi!

Ny vecka, nya tag med nya möjligheter.

Själv sitter jag på tåget till Stockholm, jobbet kallar upp ibland. Ni som inte har något att göra ikväll kan ju åka till Alstermo och heja fram vårt U(B)-lag. Matchen startar kl 19:00 och just utveckling är ett bra namn på serien.

Vi kommer att ställa ett ungt och utvecklingsbart lag idag, där även Gits står med på laguppställningen. Även han kan utvecklas. Det är aldrig försent!

"Hata att förlora" eller "Älska att vinna" - den frågeställningen är mycket bra! Vilket väljer man?


Disciplinnämnden!

Nu hoppas jag bara att de mycket trista händelserna runt Rickard Gerhardssons intresse för att kunna vara backup för oss går mot sitt slut. Då jag inte ringde Orrefors IF och anmälde att vi tog in honom till träningsmatchen mot FC Växjö gjorde Orrefors mycket irriterade. Och jag tar på mig all skuld till att så inte skedde, så där är jag (Nybro IF) skyldiga. 

Och när jag fick höra att de (Orrefors) hade pratat om att anmäla mig till Svenska fotbollsförbundets disciplinnämnd, så tyckte jag att det får jag väl själv göra då. Mest för att jag ville visa alla föreningar att vi i Nybro IF har gjort fel, och att man bör stå för sina fel och brister, att vara ärlig.

Igår så kom beslutet från disciplinnämnden, och de hade väl inget annat att göra än att fälla Nybro IF för att inte ha följt reglerna i detta ärende. Och straffet blev att Nybro IF får böta 5.000 kr. 

De (Orrefors) skulle ta upp detta ärende på ett styrelsemöte i slutet av april sas det, men när jag nu ringde dem i veckan så fick jag till svar att de hade glömt bort att diskutera denna frågan!
Men de skulle prata om det i helgen, så jag fick återkomma på måndag.

Och hade vi bara hållt oss till dessa fakta så hade jag nu hoppats på att få till ett avslut, att efter en månads väntan få ett besked från Orrefors hur de ställer sig till Rickard Gerhardssons övergång till oss.
Det som hänt runtomkring har däremot ingenting med rättvisa och ärlighet att göra, men det förtränger jag just nu. 

Patrik Berg

 

RSS 2.0